Κατα μια βαθμίδα – Από Β σε Β-

stanard and poor'sΤι γράφουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου – Γιατί μιλούν για πιθανό bank run και πώς ερμηνεύουν τον κίνδυνο Grexit Η εκτίμησή τους ότι οι διαπραγματευτικές δυνατότητες της κυβέρνησης Τσίπρα είναι περιορισμένες και ο μεγάλος κίνδυνος από την παράταση των διαπραγματεύσεων

Σε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (από Β σε Β-) προχώρησε η Standard & Poor’s το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία έχουν περιορίσει το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για ένα οικονομικό πρόγραμμα με τους πιστωτές της: τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, αν και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερες από δύο εβδομάδες, «τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματα και οι επερχόμενες πληρωμές του χρέους στους επίσημους προνομιούχους πιστωτές περιορίζει τη διαπραγματευτική ελαστικότητα».

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος τονίζει ότι η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα με τη μορφή της απόσυρσης των καταθέσεων και στο χειρότερο σενάριο στην επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων και στην απώλεια της πρόσβασης στον δανεισμό της τελευταίας καταφυγής και ενδεχομένως στην αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στην έκθεση της S&P γίνεται αναφορά και στην προσφυγή των τραπεζών στον ELA και σημειώνεται ότι εκτίμηση του οίκου είναι ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα και επομένως στην οικονομία σε περίπτωση που δεν υπάρξει επέκταση της δίμηνης παράτασης που δόθηκε για τη λήξη του προγράμματος του EFSF πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2015.

Όσον αφορά στο καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης (CreditWatch), ο οίκος επισημαίνει ότι θα αποσαφηνιστεί στην επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία δημοσίευσης της έκθεσης για την Ελλάδα, η οποία είναι στις 13 Μαρτίου 2015.

Μέχρι τότε η S&P θα μπορούσε να διατηρήσει τις αξιολογήσεις σε CreditWatch ή θα μπορούσε να τις αφαιρέσει επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της Ελλάδος ή μειώνοντας την και πάλι.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πρώτο θα γίνει σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με τους επίσημους πιστωτές συνάπτοντας μια συμφωνία με επαρκή χρηματοδότηση, διαφορετικά θα προχωρήσει σε υποβάθμιση σε περίπτωση που η επίσημη χρηματοδότηση έχει περιοριστεί και η ικανότητα κάλυψης των υποχρεώσεων επιδεινωθεί.

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.