ΜΑΞΙΜΟΥΣε… κατοστάρι αναμένεται να επιδοθεί η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, καθώς, ο πρώτος γύρος των επαφών με τους εταίρους έκλεισε μάλλον με αρνητικό τρόπο και τώρα τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Σόιμπλε: Δεν γεφυρώσαμε το χάσμα 

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν φάνηκε να συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία τονίζοντας ότι δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ανάρτησε στη επίσημη ιστοσελίδα της κείμενο με τίτλο «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ» και στο οποίο περιγράφει τα αποτελέσματα της συνάντησης Σόιμπλε-Βαρουφάκη.

Σε αυτή την ανάρτηση, μάλιστα, τονίζεται η ανάγκη να συνεχίσει η Ελλάδα στον δρόμο των διαπραγματεύσεων, ενώ, επισημαίνεται με νόημα ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έδωσαν προεκλογικές υποσχέσεις με τις.. πλάτες τρίτων.

Γκάμπριελ: Δεν φταίμε εμείς για τα δεινά του ελληνικού λαού

Ηχηρό ήταν και το μήνυμα του Σοσιαλιστή, αντικαγκελάριο και υπουργού Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη να επιλέξει την πολιτική της, ωστόσο, τις οικονομικές συνέπειες από αυτή την αλλαγή δεν θα τις πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών.

Προέβη, ακόμη, σε μια ακόμη σκληρή δήλωση υπογραμμίζοντας «Πρέπει όμως να το πούμε καθαρά: το ότι αναγκάστηκαν να τα υποστούν αυτά δεν είναι ευθύνη της ΕΕ ή της τρόικας, αλλά των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα – ανεξάρτητα αν ήταν συντηρητικές, ή, δυστυχώς, και σοσιαλιστικές. Έφεραν τη χώρα σε τρομακτική κατάσταση και την εκμεταλλεύτηκαν και έκαναν και το κράτος, λίγο-πολύ, λάφυρο».

Αγώνας δρόμου για συμφωνία εν μέσω τελεσιγράφων

Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να «ρίξει» το… τείχος του Βερολίνου και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου.

Στόχος είναι να βρεθεί το σχέδιο-γέφυρα που θα πείσει τους Ευρωπαίους να του δώσουν χρόνο, αλλά και χρήμα, αλλά στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται να υπάρχει διάθεση σύγκλισης από τις δύο πλευρές.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταφέρει για μια ημέρα αργότερα τις προγραμματικές της δηλώσεις με σκοπό να καταστρώσει ένα σχέδιο εξαγγελιών που θα βρει τα ευήκοα ώτα που ψάχνει ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ήδη στους υπουργούς του να τον ενημερώσουν σε ποιες σπατάλες θα βάλουν τέλος για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή και η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη.

Την επόμενη ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης. Η συνεδρίαση του Eurogroup, πάντως, θα διεξαχθεί σε πολύ βαρύ κλίμα, καθώς, την ίδια ημέρα λήγει και η διορία που έχει δώσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα.

Από εκείνη την ημέρα και μετά η Κεντρική Τράπεζα θα πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο όπως έχει ήδη προειδοποιήσει.

Η κορύφωση θα είναι, σαφώς, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις 12 Φεβρουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ευρωπαϊκή του… πρεμιέρα θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο δράσης και μένει να φανεί εάν θα υποχωρήσει στις γερμανικές (και ευρωπαϊκές) απαιτήσεις η θα παραμείνει στον δρόμο της ολικής ρήξης.

Χρήστος Καλλιμάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.