ΤΣΙΠΡΑΣ
Η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της Public Issue για την “Αυγή” δείχνει πως η ικανοποίηση των πολιτών για την πολιτική αλλαγή είναι πολύ μεγάλη.

Ταυτόχρονα τα ευρήματα καταδεικνύουν ένα ανοικτό πολιτικό ζήτημα για τον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ.

Ας δούμε τα κύρια ευρήματα της δημοσκόπησης:

Πρώτον: Η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερη του αθροίσματος των δύο κομμάτων που συμφώνησαν στη συγκρότησή της και φτάνει στο 60%. Το στοιχείο αυτό δείχνει τη μεγάλη ελπίδα για πολιτική αλλαγή που υπάρχει στο εκλογικό σώμα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μόλις το 10% των ερωτώμενων εμφανίζονται στεναχωρημένοι για το αποτέλεσμα, στοιχείο που δείχνει τη διευρυμένη αποδοχή που έχει η νέα κυβέρνηση.

Δεύτερον: Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αποδοχή των πολιτών σχετικά με την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Η αποδοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 67%, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα εκτοξεύεται στο 70%. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. αναγνωρίζει την ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να κυβερνήσουν. Το στοιχείο αυτό γεμίζει με ευθύνες τους υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της νέας διακυβέρνησης και έχουν δεσμευτεί πως θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στις μεγάλες προσδοκίες του λαού μας.

Τρίτον: Από τη δημοσκόπηση είναι εμφανές ότι υπάρχει πολιτικό θέμα με τον αρχηγό της Ν.Δ., η κινδυνολογική γραμμή του οποίου απορρίφθηκε από το εκλογικό σώμα με συντριπτικό ποσοστό, το οποίο φτάνει στο 71%! Ενδεικτικό της αμφισβήτησης της γραμμής Σαμαρά είναι ότι μόλις το 28% των ψηφοφόρων της Ν.Δ την εγκρίνει, ενώ το 44% διαφωνεί ανοικτά και του καταλογίζει ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι πλέον σαφές πως ο Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα πολιτικής αμφισβήτησης στην ίδια τη βάση της άλλοτε κραταιάς Κεντροδεξιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. που αναγνωρίζει στον Αλέξη Τσίπρα την ετοιμότητα διακυβέρνησης είναι υψηλότερο από το ποσοστό που εγκρίνει την πολιτική Σαμαρά.

Η γραμμή Σαμαρά ηττήθηκε τόσο σε επίπεδο εκλογικού σώματος όσο και στο επίπεδο της εκλογικής βάσης που απέμεινε στη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως οι πολίτες ελπίζουν στην πολιτική αλλαγή και προσδοκούν πολλά από τη νέα κυβέρνηση της χώρας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

avgi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.