τσιπρασ σαμαρασ

Ενδεικτική του κλίματος που θα υπάρξει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα «απουσία» της παραδοσιακής διαδικασία ςπαράδοσης-παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα ως νέου πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη συμπεριφορά, διαψεύδεται η εκδοχή που έδωσε νωρίτερα η ΝΔ και τονίζεται ότι η στάση αυτή χαρακτηρίζει τον πολιτικό πολιτισμό της απερχόμενης κυβέρνησης.

«Δεν έγινε παράδοση εγγάφων», «δεν υπήρχε κανείς να μας ξεναγήσει στο Μέγαρο Μαξίμου», «υπήρχε ένα άδειο χρηματοκιβώτιο που κάποιος μας έδωσε το κλειδί», «δεν βρήκαμε ούτε σαπούνι στις τουαλέτες» φέρονται να δήλωσαν συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι ο γενικός γραμματέας του απερχόμενου πρωθυπουργού, Κώστας Μπούρας, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παπά, ο οποίος τον παρακάλεσε να ενημερώσει τον γραμματέα του νέου πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τις λειτουργίες του Μεγάρου Μαξίμου και να προχωρήσει στην παράδοση υλικού. Αφήνοντας έτσι έναν σαφή υπαινιγμό ότι ήταν επιθυμία του κ. Τσίπρα να μην υπάρξει συνάντηση με τον προκάτοχό του.

Αργότερα, η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων πρωθυπουργού έγινε από τον Κώστα Μπούρα, στο νέο διευθυντή του γραφείου τύπου του κ. Τσίπρα, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σαμαρά δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για να περιμένει ο απερχόμενος πρωθυπουργός τον διάδοχό του στα σκαλιά του Μαξίμου. Εξάλλου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έγινε η εθιμοτυπική τελετή παράδοση παραλαβής απάντησε: «έτσι είναι τα έθιμα, για να σπάνε».

Σε κάθε περίπτωση, η παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μεταξύ γραμματέων του απερχόμενου και του νέου πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς δεν πήγε ούτε να υποβάλλει τα σέβη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως το συνηθίζουν οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί. Το ίδιο είχε κάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Κώστας Καραμανλής

Διαψεύδει τη ΝΔ ο Ν. Παπάς

«Δυστυχώς ο κύριος Σαμαράς επέλεξε να μην βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έφτασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας» αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παπάς.

Αυτή η παράδοση, προσθέτει ο κ. Παπάς, έχει τηρηθεί από τους προηγούμενους πρωθυπουργός που παρέδιδαν την κυβέρνηση και αναμέναμε να τηρηθεί και σήμερα.

Αναφερόμενος στη δήλωση κύκλων, ο κ. Παπάς αναφέρει ότι «οι σχετικές διαρροές που εμπλέκουν και εμένα προσωπικά είναι απολύτως ανακριβείς και απλώς χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές τους».
Τι απαντά η ΝΔ

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη, απαντώντας στον κ. Παππά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι όροι της παράδοσης – παραλαβής καθορίστηκαν επακριβώς, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Παππάς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι διευθυντές των γραφείων του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού.

Αν θέλαμε βεβαίως να μιλήσουμε για το ποιος αγνόησε επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων, απλώς υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός Έλληνας πρωθυπουργός που ορκίστηκε απόντος του Αρχιεπισκόπου και δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο».

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.