Πριν αρχίσετε να πιστεύετε τους μύθους που παραπλανούν τους περισσότερους, ενημερωθείτε για το τι ισχύει και τι τελικά είναι μύθος και με τη βοήθεια του δερματολόγου σας δράστε αναλόγως.

γυναικια μαλλιαΕάν θεωρείτε πως η τριχόπτωση και η φαλάκρα, είναι αποκλειστικά ανδρικό πρόβλημα, τότε θα πρέπει να μάθετε ότι κάνετε μέγα λάθος και δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα.
Το, ομολογουμένως, σεβαστό ποσοστό του 40-50% των γυναικών ταλαιπωρούνται από λεπτή και εύθραυστη τρίχα και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι να βρείτε την πραγματική του αιτία, ώστε να καταλήξετε και στην αποτελεσματικότερη λύση.

Πριν λοιπόν, αρχίσετε να πιστεύετε τους μύθους που παραπλανούν τους περισσότερους, ενημερωθείτε για το τι ισχύει και τι τελικά είναι μύθος και με τη βοήθεια του δερματολόγου σας δράστε αναλόγως.

«Αν έχανε τα μαλλιά του ο παππούς σας, θα τα χάσετε κι εσείς»
Δε μπορείτε να προβλέψετε την πορεία που θα έχουν τα μαλλιά σας, κρίνοντας από το οικογενειακό σας ιστορικό. Η τριχόπτωση είναι πολυπαραγοντικό θέμα και μπορεί μεν, να έχετε μια εικόνα από το πως έχουν βιώσει το πρόβλημα οι συγγενείς σας, αλλά δεν μπορείτε να βγάλετε ασφαλές συμπέρασμα, κοιτώντας και μόνο τις οικογενειακές φωτογραφίες.

«Η τριχόπτωση έρχεται με τα χρόνια»
Μπορεί να είχε ο μπαμπάς σας πάντα φαλάκρα και επειδή ο μπαμπάς, εξ ορισμού ήταν πάντα μεγαλύτερος σε ηλικία από εσάς να ζείτε με την ψευδαίσθηση ότι μόνο το γήρας φέρνει την τριχόπτωση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν γνωρίζετε από ποια ηλικία κι έπειτα άρχισε ο μπαμπάς να χάνει τα μαλλιά του και πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, ακόμα και στην εφηβεία.
Το πιθανότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να είναι γενετικό το θέμα και όχι παθολογικό, αλλά καλό θα ήταν να έχετε πάντα υπόψη σας πως η τριχόπτωση είναι συνήθως μια χρόνια κατάσταση, που είναι πάντα σε εξέλιξη και όσο πιο άμεσα την αντιμετωπίσετε τόσο το καλύτερο.

«Το πολύ λούσιμο αποδυναμώνει την τρίχα»
Δεν έχετε καμία δικαιολογία για λιγότερο λούσιμο, αφού το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε, όποιο κι αν είναι αυτό, καθαρίζει το δέρμα της κεφαλής και δεν επηρεάζει το θύλακα της τρίχας. Αν παρατηρείτε πολλές τρίχες στο σιφόνι της μπανιέρας, είναι γιατί αυτές έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και θα έπεφταν αργά ή γρήγορα.
Καλό είναι επίσης να θυμάστε, να μην ταλαιπωρείτε και προκαλείτε σπάσιμο της τρίχας χτενίζοντας τα μαλλιά σας, όταν ακόμα βρεγμένα. Είτε έχετε προδιάθεση φαλάκρας, είτε όχι θα πρέπει να φροντίζετε και όχι να κακομεταχειρίζεστε τα μαλλιά σας.

«Τοπικές θεραπείες έχουν παρενέργειες, αν χρησιμοποιηθούν λάθος»
Η χρήση συγκεκριμένων θεραπειών, αναλόγως με το πόσο πυκνή είναι η σύστασή τους (κυρίως στο στοιχείο μινοξιδίλη), είναι πιθανό να έχουν παρενέργειες και να εμφανιστούν τρίχες στο πρόσωπο σας, ανεξαρτήτως όμως από τον τρόπο που έχετε χρησιμοποιήσει το προϊόν. Για να αποφύγετε τέτοιες παρενέργειες, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα με χαμηλότερη συγκέντρωση μινοξιδίλης, που επίσης θα έχουν αποτελέσματα, αλλά όχι και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Η αντισύλληψη προκαλεί τριχόπτωση»
Δυστυχώς σε αυτό το μύθο, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό αλήθειας. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έχουν τη γενετική τάση για απώλεια μαλλιών, χαρακτηρίζονται από θύλακες τρίχας, ευαίσθητους στα ανδρογόνα (ορμόνες που σχετίζονται με τα ανδρικά χαρακτηριστικά και ενισχύουν την αναπαραγωγική δυνατότητα).
Αν λοιπόν, η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε έχει υψηλά ποσοστά προγεστερόνης, ορμόνης που εύκολα μετατρέπεται σε ανδρογόνο, είναι πιθανό να προκληθεί αυξημένη τριχόπτωση. Δεν έχουν όμως όλες οι μέθοδοι αντισύλληψης την ίδια σύσταση, γι’ αυτό αν ανησυχείτε για την απώλεια των μαλλιών σας και έχετε ήδη την προδιάθεση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις.

«Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην ανάπτυξη της τρίχας»
Αν και δεν υπάρχουν πολλές έρευνες να επιβεβαιώσουν την επίδραση των συμπληρωμάτων διατροφής στην ανάπτυξη της τρίχας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στηρίζουν τη λήψη τους. Δεδομένου ακόμα, ότι η κατανάλωσή τους δεν κάνει κακό, αλλά αντιθέτως, μπορεί να ενισχύσει τη γενική υγεία, και τη δική σας και των μαλλιών σας, δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών.

«Φταίνε οι ορμόνες για την τριχόπτωση»
Οι ορμόνες και η έλλειψη σταθερότητας στα επίπεδά τους είναι σπάνια η αιτία για την τριχόπτωση στις γυναίκες. Μια γυναίκα μπορεί να μην έχει κανένα ορμονολογικό πρόβλημα, αλλά και πάλι να έχει θέμα τριχόπτωσης, λόγω ευαισθησίας περισσότερο του θύλακα στα ανδρογόνα.
Αν λοιπόν οι ορμόνες σας είναι σε καλά επίπεδα, το να «παίξετε» με αυτά τα επίπεδα για να βελτιώσετε το θέμα της τριχόπτωσης, δεν είναι μια καλή ιδέα και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιο δερματολόγο για άλλες πιθανές λύσεις.

«Η κακή σας διάθεση προκαλεί απώλεια τρίχας»
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, αλλά θα πρέπει να συμβαίνει σε έντονο και υπερβολικό βαθμό, σε σημείο που να χρίζει θεραπείας και παρακολούθησης, για να πετύχει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει φυσικά λόγος ανησυχίας αν περάσατε μια περίοδο πίεσης στη δουλειά, αφού στρεσογόνες καταστάσεις που προκαλούν τριχόπτωση είναι πολύ εντονότερες όπως είναι ο τοκετός, οι χρόνιες ασθένειες και η απότομη δίαιτα.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.