ΑΜΦΙΠΟΛΗ 9Μετά το αλαλούμ που προκάλεσε η αποκάλυψη των αρχαιολόγων πως στον τύμβο της Αμφίπολης βρέθηκαν οστά πέντε νεκρών και όχι ενός, όπως υποστήριζε μέχρι πρότινος το υπουργείο, ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Μιχάλης Τιβέριος αμφισβητεί τα ανασκαφικά δεδομένα.

Μιλώντας στο «Εθνος» δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μέχρι τώρα μας έλεγαν για έναν σκελετό, που βρέθηκε εντός και εκτός του κιβωτιόσχημου τάφου και ψάχναμε να δούμε σε ποιον ανήκει. Μαθαίνουμε ξαφνικά ότι βρέθηκαν 550 οστά και ανήκουν σε πέντε νεκρούς. Αμφισβητώ πλέον τα ανασκαφικά δεδομένα. Πού βρέθηκαν αυτά τα οστά; Γιατί δεν μπορεί να έχουμε έναν κιβωτιόσχημο τάφο με πέντε νεκρούς μέσα. Πιστεύω ότι αρχίζουμε και το χάνουμε το θέμα».

Κάνοντας ένα σενάριο, όπως διευκρινίζει, εξηγεί ότι «είναι πιθανόν οι πέντε νεκροί να είναι της ίδιας οικογένειας. Αλλά ποιας; Και εδώ έρχεται η μελέτη του μνημείου, που θα δείξει για ποια οικογένεια ανεγέρθηκε ένα τέτοιο ταφικό μνημείο. Επιμένω πάντως ότι αν δεν μας πουν πού ακριβώς βρέθηκαν τα οστά και τα θραύσματα οστών, δεν μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα».

«Αποκλείεται η νεκρή γυναίκα να είναι η Ολυμπιάδα»

Ο ομότιμος καθηγητής πρόσθεσε πως αποκλείεται τα οστά γυναίκας που εντοπίστηκαν μέσα στον τάφο της Αμφίπολης να ανήκουν στην Ολυμπιάδα. «Είναι αστεία τα σενάρια που διακινούνται ότι η νεκρή γυναίκα είναι η Ολυμπιάδα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε διά λιθοβολισμού από τον Κάσσανδρο στην Πύδνα και ο τάφος της είναι εκεί. Ακόμη και αν οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήθελαν να μεταφέρουν τα οστά της, θα τα πήγαιναν στις Αιγές ή στην Πέλλα, σε καμία περίπτωση όμως στην Αμφίπολη. Ακούσαμε στην αρχή για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τώρα για τον τάφο της Ολυμπιάδας, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.