«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ»
ακροπολη 2Με την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η δημοσιογράφος του CNBC Holly Ellyatt παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων διαφόρων θεσμικών και μη θεσμικών παραγόντων καταλήγοντας, ή καλύτερα αναρωτώμενη, για το γεγονός ότι τελικά δεν θα είναι και τόσο κακή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και πως για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερη επιλογή για τον δρόμο της εξόδου από την κρίση να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Η δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου παραθέτει τις πρόσφατες δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ περί «συνεπειών» σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και τη φράση πως «το χρέος είναι συμβόλαιο».

Στο άρθρο της με τίτλο «Θα ήταν τόσο κακό πραγματικά το να συγχωρέσουμε την Ελλάδα για το χρέος της;», η Ellyatt αναφέρεται και στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για μία συνδιάσκεψη παρόμοια με εκείνη του Λονδίνο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το 1953 συμφωνήθηκε να διαγραφεί το μισό χρέος της Γερμανίας, προκειμένου να επιτραπεί στη χώρα να σταθεί στα πόδια της οικονομικά.

Ωστόσο, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει η Elyatt κάνει τις αγορές νευρικές.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν φοβάται μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, ταυτόχρονα τονίζεται ότι «στην πραγματικότητα κανένας δεν πιστεύει ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο τρομερή για την ήδη καταχρεωμένη χώρα και τον λαό της, που στράφηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κυρίως εξ αιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα».

Παράλληλα, η δημοσιογράφος του CNBC υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του Τιμ Τζόουνς από την Οργάνωση «Jubilee Debt Campaign», της οποίας ρόλος είναι να διοργανώνει εκστρατείες κατά των «άδικων χρεών». Ο αναλυτής δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα περισσότερα χρήματα που έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δανείσει στην Ελλάδα, αλλά και η πλειοψηφία του ποσού που έχει λάβει η χώρα από την Ευρώπη, χρησιμοποιήθηκαν για να ξεχρεωθούν «απερίσκεπτοι δανειστές, με λιγότερο από το 10% να φτάνει στον ελληνικό λαό».

«Ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν, ενώ την ίδια ώρα το χρέος έμεινε στην πλάτη του ελληνικού λαού» δήλωσε ο οικονομολόγος της οργάνωσης Τιμ Τζόουνς ο οποίος παρομοίασε την ελληνική κρίση με την ίδια άδικη αντιμετώπιση των κρίσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. «Το χρέος πρέπει να διαγραφεί και πρέπει να υιοθετήσουμε μια νέα διαδικασία για το πώς θα αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις χρέους, έτσι ώστε οι πιστωτές να μην συνεχίζουν να διασώζονται αφήνοντας το κόστος στον λαό, παρέχοντας την ίδια ώρα κίνητρα για περισσότερο απερίσκεπτο δανεισμό και αναταραχή» είπε.

Ωστόσο, η Ellyatt επισημαίνει και το γεγονός πως την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το χρέος της Ελλάδας ως άδικο, οι πιστωτές και οι επενδυτές φοβούνται για ενδεχόμενες μεγάλες απώλειες αν λάβει χώρα ένα νέο «haircut». Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία και για τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, οι οποίες «είναι πολύ πιθανό», αναφέρει η δημοσιογράφος, «να καταλήξουν δυσμενείς και η Ελλάδα τελικά να φύγει -ή να αναγκαστεί να φύγει- από την ευρωζώνη, αν δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος διάσωσης».

Αλλωστε, επισημαίνει η Ellyatt, «το να επιτραπεί στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει τα χρέη της θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες σε κρίση οικονομίες».

Θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη

Πάντως, κάποιοι αναλυτές θεωρούν, τονίζεται στο CNBC, ότι «για την Ελλάδα το να εγκαταλείψει το χτυπημένο από τον αποπληθωρισμό ευρώ και να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα ή ακόμη και να επιστρέψει στη δραχμή, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη κίνηση». Σε αυτό το σημείο, η Ellyatt υπενθυμίζει την έκθεση των οικονομολόγων στην Οξφόρδη Μπεν Μέι και Τομ Ρότζερς.

«Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητα, ένα τεράστιο βάρος του χρέους του ιδιωτικού τομέα και μία περιορισμένη πολιτική στήριξη για αμείλικτη λιτότητα» έγραφαν οι Μέι και Ρότζερς και πρόσθεσαν: «Με την απουσία μιας ανακούφισης του χρέους, είναι δύσκολο (η Ελλάδα) να λύσει αυτά τα τρία ζητήματα μέσα στην ευρωζώνη και με το να την εγκαταλείψει και με το να επιτρέψει μια υποτίμηση του νομίσματος, η Ελλάδα θα μπορούσε γρήγορα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Ωστόσο, η δημοσιογράφος τονίζει στην κατακλείδα του κειμένου της υιοθετώντας τα λεγόμενα των Μέι και Ρότζερς πως εντός ευρώ, θα χρειαστεί «τουλάχιστον μία δεκαετία, ή και παραπάνω» ανάκαμψης εξ αιτίας του αποπληθωρισμού και των αργών ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, οι δύο βρετανοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας θα εξαφανιστεί «αφήνοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε καλύτερη θέση να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Αυτό σε συνδυασμό με έναν μεγαλύτερο έλεγχο της ισοτιμίας συναλλάγματος, του νομίσματος και της χαλάρωσης της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής θα επιτρέπει στην Ελλάδα να βρεθεί σε καλύτερη θέση για να κατακτήσει μια περίοδο υγιούς ανάπτυξης. Τότε, μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα πιθανότατα θα είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.