TSIPRAS - ΤΣΙΠΡΑΣΤρίτο τρεντ στο τουίτερ έγινε το Hashtag  #asktsipras κατά τον χθεσινό διαδικτυακό διάλογο με χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης, τόσο για θέματα που απασχολούν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, κλπ όσο και για αξιακά ζητήματα.

Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσε.

Για τους φορολογικούς συντελεστές

«Θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με προοδευτική κλίμακα. Δεν έχουμε στόχο να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές αλλά να διευρύνουμε τη φορολογική βάση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι τα χρόνια του μνημονίου υπήρξαν 48 νομοθετικές αλλαγές στη φορολογία διαμορφώνοντας ρευστό φορολογικό περιβάλλον που απέτρεψε τους επενδυτές από το να επενδύσουν στη χώρα.

Για τους πλειστηριασμούς

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖα δε θα υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και με βάση τη νέα νομοθεσία που θα υπάρξει από τη νέα Βουλή θα επανεξετάσει κάθε διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψη του ισπανού πρωθυπουργού, σημείωσε ότι στην Ισπανία του Ραχόι του φίλου του Σαμαρά η πλειστηριασμοί είναι μια πραγματικότητα και με τον Σαμαρά στην κυβέρνηση θα έρθει και στην Ελλάδα.

Για τα χρέη πολύ μικρών επιχειρήσεων

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει επιτροπές εξώδικου διακανονισμού με συμμετοχή των ασφαλιστικών φορέων ΄σωτε να υπάρχει συνολική ρύθμιοση για όλα τα χρέη (τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικοί φορείς) ενώ τίθεται ως όριο το 30% του εισοδήματος. Για όσους επιβεβαιωμένα δεν έχουν εισόδημα στόχος είναι να μένουν εντός της παραγωγικής διαδικασίας 9μπορούν να πάρουν φορλογική ενημερότητα) ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εισόδημα και να ενταχθούν στη ρύθμιση

Για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι αναγκαίος ο «εξορθολογισμός» των σχέσεων της Εκκλησίας με το Κράτος, χωρίς να αναφερθεί σε «χωρισμό», ώστε και το κράτος να λειτουργεί καλύτερα και η Εκκλησία να υπηρετεί αναπόσπαστη την αποστολή της. Υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο τα δύο μέρη να έχουν διακριτούς ρόλους, καθώς και πως είναι ιστορική ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος

Για μεταναστευτικό – ιθαγένεια

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα όπου, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχει «ευρωπαϊκή συνευθύνη» για την αντιμετώπισή του. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των κέντρων κράτησης μεταναστών και υπέρ της διεκδίκησης της αναθεώρησης της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» την οποία χαρακτήρισε «αναποτελεσματική» και «μισάνθρωπη» η οποία «φορτώνει τα βάρη στις χώρες υποδοχής» που έχουν καταντήσει «αποθήκες ανθρώπινων ψυχών». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖα σκοπεύει να σεβαστεί «κατά γράμμα» τις διεθνείς συνθήκες για το άσυλο και να δώσει ιθαγένεια στα παιδιά που έχουν γνωρίσει ως μόνη πατρίδα τους την Ελλάδα.

Για την αστυνομία

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αναδιάρθρωση μονάδων με στόχο τη βελτίωση της αστυνόμευσης. Η ασφάλεια, είπε, είναι συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Αυτό που δε θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αστυνομοκρατία. Όσον αφορά τον αφοπλισμό της αστυνομίας είπε ότι πρόκειται για σπέκουλα, καθώς θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο ο αφοπλισμός των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

Για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα για το οποίο ακόμη υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο του επιστημονικού διαλόγου, επομένως δε θα περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Για τη δικαστική διερεύνηση για τα μνημόνια

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να διερευνηθεί το πώς μπήκαμε στα μνημόνια, επειδή ο λαός δικαιούται να γνωρίζει και όχι από ρεβανσιστική διάθεση. Υπάρχουν είπε ζητήματα ανοιχτά, όπως το θέμα των συνεννοήσεων Παπανδρέου με το ΔΝΤ προεκλογικό, το θέμα των δηλώσεων περί Τιτανικού, το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ( αναρωτήθηκε γιατί είναι υπόδικος μόνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και όχι και ο Ευ. Βενιζέλος).

Για τη δημόσια περιουσία

Οι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Το νερό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «δε μπορεί να είναι σε ιδιώτες, είναι θέμα υγείας και υγιεινής». Ο κερδοφόρος ΟΠΑΠ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, είπε, καθώς θα μπορούσε να χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία

Για αμυντικές δαπάνες

«Το ποσοστό των αμυντικών δαπανών στα χρόνια του μνημονίου έχει πέσει δραματικά» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα μείωσης των αμυντικών δαπανών» καθώς σήμερα είναι λογικές και πρέπει να υπάρχουν για να στηριχθεί το αξιόμαχο της χώρας. Οι μίζες του παρελθόντος είναι ένα άλλο πράγμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

topontiki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.