Τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί σε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των αστυνομικών αρχών στην περιοχή Βερβιέ του Βελγίου.

βελγιοΠρόκειται για τζιχαντιστές που επέστρεψαν από τη Συρία, σύμφωνα με βελγικό δίκτυο – Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και έναν τραυματία – Πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή Βερβιέ

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου RTBF η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Belga επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί, χωρίς να αναφέρει τον ακριβή αριθμό.

βελγιο2Αναφορές στο Twitter αυτοπτών μαρτύρων κάνουν λόγο για πυροβολισμούς που διήρκησαν για δέκα λεπτά, ήχους από εκρήξεις στην περιοχή κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βερβιέ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις.

«Επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε πηγή από το γραφείο του δημάρχου της Βερβιέ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου η υπόθεση σχετίζεται με τζιχαντιστές.

Την ίδια στιγμή, πηγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου ανέφερε στην εφημερίδα Nieuwsblad ότι «απεφεύχθη ένα δεύτερο Παρίσι».

Παράλληλα, πηγή από τη βελγική αστυνομία δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Meuse: «Αποτρέψαμε ένα βελγικό Charlie Hebdo».

belg2Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό VRT στην υπόθεση εμπλέκονται φανατικοί μουσουλμάνοι που σχεδίαζαν να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση.

Συγκεκριμένα, πληφορορίες του δικτύου αναφέρουν πως οι νεκροί ήταν τζιχαντιστές που επέστρεψαν από τη Συρία.

Στο μεταξύ, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και έναν σοβαρά τραυματία.

belg4Η βελγική αστυνομία καλεί τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στις κατοικίες τους και να κλείσουν τα παράθυρα, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην οδό Rue du Palais και έχει κλείσει σχολείο της περιοχής για λόγους ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε ότι δύο άνθρωποι είναι νεκροί και ένας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», δήλωσε ο Βέλγος δημοσιογράφος Κριστόφ Λαμφαλουσί, ενώ επισήμανε πως στη περιοχή Βερβιέ συγκεντρώνονται πολλοί μουσουλμάνοι.

belg5«Υπάρχουν πολλοί μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο που ζουν εκεί», συμπλήρωσε ο Λαμφαλουσί.

Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο δίκτυο RTL: «Άκουσα την πρώτη έκρηξη και στη συνέχεια αρκετούς πυροβολισμούς. Δε μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή. Δεν τολμώ να πάω να κοιτάξω».

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ώστε να δώσει την πλήρη εικόνα της επιχείρησης.

Παράλληλα, στο YouTube έχει αναρτηθεί βίντεο του οποίου η γνησιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, που απεικονίζει ένα φλεγόμενο διαμέρισμα, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και άνδρες να φωνάζουν «ακίνητος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga οι βελγικές αρχές παρακολουθούσαν τις κινήσεις των τριών ανδρών μόλις επέστρεψαν από τη Συρία, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι διενεργούνται δύο ακόμα επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής σε άλλες πόλεις του Βελγίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης στο αρχηγείο της βελγικής αστυνομίας στις Βρυξέλλες, έπειτα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας.

belg3Νωρίτερα, οι βελγικές αρχές είχαν συλλάβει έναν άνδρα με την κατηγορία ότι είχε χορηγήσει όπλα στους αδελφούς Σερίφ και Σαίντ Κουασί, οι οποίοι εισέβαλαν στο περιοδικό Charlie Hebdo εκτελώντας 12 ανθρώπους.

Ο άνδρας παραδέχθηκε ότι διατηρούσε επαφές με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος κράτησε υπό ομηρία πολλούς πελάτες σε εβραϊκό παντοπωλείο και σκότωσε τέσσερις εξ αυτών.

Όλα αυτά, ενώ οι Βέλγοι πολίτες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία υπολογίζονται στους 400. Μάλιστα, σύμφωνα με την Europol, το Βέλγιο είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου εξαρθρώθηκαν κυκλώματα τρομοκρατών και αποτράπηκαν επιθέσεις τζιχαντιστών τον περασμένο χρόνο.

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.