ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΣε «μυστικό σχέδιο κατά της χρεοκοπίας» αναφέρεται ο αναλυτής της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα Έττορε Λιβίνι, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στην διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται στο παρασκήνιο με τους γεφυροποιούς των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού που να απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, βγάζοντας από το μαγικό καπέλο μια λύση που να επιτρέπει σε όλους να πουν ότι νικήσανε, καθιστώντας δυνατή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Τρόικα» γράφει ο Λιβίνι.

Η Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι πρόκειται για μια «μείξη ανάμεσα σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, ο μέσος χρόνος της οποίας σήμερα είναι τριάντα δύο έτη και σε μείωση των επιτοκίων, τα οποία είναι σήμερα στο 1,5%, ελαφρύνοντας το βάρος των δανείων της Αθήνας και απελευθερώνοντας ,συγχρόνως, πόρους για τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, με τον τρόπο αυτό «η Άγγελα Μέρκελ θα μπορέσει να εγγυηθεί στα γεράκια του Βορρά, ότι η Ελλάδα, έστω και με ιδιαίτερα συμφέρουσες προϋποθέσεις, θα πληρώσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Ο Ιταλός αναλυτής, θεωρεί, πάντως, πως «όλοι είναι πεπεισμένοι, ακόμη, τελικά, και τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει όλο της το δημόσιο χρέος, το οποίο αγγίζει το 175% του ΑΕΠ, με τα ισχύοντα επιτόκια της αγοράς» και, κατά συνέπεια, «η επαναδιαπραγμάτευση δεν αφορά το αν, αλλά το πότε».

Βελγικά μέσα: Απόλυτη σύγχυση με την Ελλάδα

Στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Η Επιτροπή ετοιμάζεται για την έλευση του Αλέξη Τσίπρα» και υπότιτλο «Πηγές δεν αποκλείουν τη νίκη του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θεωρούν πιθανό ένα “Grexit”».

Όπως αναφέρεται η ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πλέον ένα από τα πιθανά σενάρια που λαμβάνει υπόψη της η Επιτροπή Γιούνκερ, ακόμα και αν το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι οριακό.

«Προετοιμαζόμαστε διακριτικά γιατί χρειαζόμαστε μια στρατηγική που να λαμβάνει υπόψη διάφορα σενάρια» αναφέρει στο έντυπο παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχρεωθεί να σχηματίσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να κυβερνήσει. Όλα θα εξαρτηθούν από αυτή τη συνεργασία και από το πρόγραμμά της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στην εφημερίδα Le Soir, δημοσιεύεται εξάλλου ανάλυση του οικονομολόγου Πολ Ντε Γκρου, καθηγητή στο LSE, που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο των συζητήσεων και της κερδοσκοπίας. Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες ενός σεναρίου εξόδου της Ελλάδας, ενός “Grexit”, για την Ευρωζώνη; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα. Μέχρι πρόσφατα, η επίσημη θέση ήταν ότι ένα Grexit θα αποσταθεροποιούσε την ευρωζώνη, διότι θα δημιουργούσε ένα φαινόμενο ντόμινο ωθώντας και άλλες χώρες προς την έξοδο. Το σενάριο αυτό έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία.

Όμως, η επίσημη ρητορική άρχισε να αλλάζει. Τώρα ακούμε τη Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει ότι, εν πάση περιπτώσει, ένα Grexit δεν θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα για τη ζώνη του ευρώ.

Τέλος στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe δημοσιεύεται κύριο άρθρο στο πλαίσιο του οποίου γίνεται το ακόλουθο σχόλιο σχετικά με την Ελλάδα:

«Ελλάδα και ευρώ: πολιτική και νομική σύγχυση. Επί του παρόντος, ο καθένας ερμηνεύει τους κανόνες που διέπουν το ενιαίο νόμισμα όπως νομίζει. Ορισμένοι δηλώνουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη αν δεν σεβαστεί τους κανόνες, άλλοι επιχειρηματολογούν ότι η ιδιότητα μέλους στο ενιαίο νόμισμα είναι ανέκκλητη. Και μια τρίτη ομάδα πιστεύει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιανουαρίου θα αρνηθεί να υπακούσει στους κανόνες και θα πρέπει αυτομάτως να αφήσει το ευρώ, ενώ άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτό είναι νομικά αδύνατο.

» Πολλοί πιστεύουν όταν μια χώρα αφήσει την ευρωζώνη θα πρέπει να αποχωρήσει ταυτόχρονα και από την ΕΕ».

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου με εξαιρετική ανυπομονησία».

«Όπως γνωρίζουμε, οι νομικές μάχες μπορούν να διαρκέσουν πολύ, ενώ μεγάλες αποφάσεις θα πρέπει ληφθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Προφανώς, η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο προκειμένου να αποφύγει τη σύγχυση των αγορών και τις εικασίες των χρηματοοικονομικών κύκλων (οι οποίες ήδη υπάρχουν!). Οι πολιτικοί θα πρέπει να δράσουν γρήγορα, αλλά δεν ξέρουμε πώς».

Die Presse: Σε σταυροδρρόμι η Ελλάδα

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ συζητείται διότι αναμένεται ότι τις πρόωρες εκλογές θα κερδίσει ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο αρχηγός Αλέξης Τσίπρας ζητά μια χαλάρωση των προγραμμάτων λιτότητας και μια νέα διαγραφή χρέους, που ισοδυναμούν με διακοπή των ελληνικών υποχρεώσεων, και ως εκ τούτου «χωρίς σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα υπάρχει πίεση προς μια πιθανόν νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα», γράφει στο σημερινό κύριο άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Στο άρθρο σημειώνεται πως μια έξοδος από το ευρώ θα είχε σημαντικά μειονεκτήματα για την Ελλάδα, που από τη μια θα μπορούσε μεν να υποτιμήσει το νόμισμά της καθιστώντας, για παράδειγμα, πιο ευνοϊκές και ελκυστικές τις συνθήκες για τον τουρισμό της, από την άλλη όμως θα έχαναν την αξία τους οι καταθέσεις και θα ακρίβαιναν σαφέστατα οι αναγκαίες για την οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κερδίζει έδαφος στους οπαδούς του ασκώντας κριτική στην ΕΕ, θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, γιατί διαφορετικά απειλείται μια αποκοπή από την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και ένα αμφίβολο μέλλον στις χρηματαγορές, ενώ και οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ θα απαλλάσσονταν από το βάρος ενός ταλαντευόμενου εταίρου, ωστόσο θα έπρεπε, σε περίπτωση εξόδου, να διαγράψουν πολύ περισσότερα από μόνον τις εγγυήσεις τους για τα δάνεια.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι θα έχανε την αξιοπιστία του ευρώ, το οποίο εκτός της Ελλάδας έχουν και χώρες όπως Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία, και του οποίου η επίκαιρη πτώση είναι μόνον μια πρόγευση για το τι θα συνέβαινε από μια διάλυση της Νομισματικής Ένωσης.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, φέρει μια ευθύνη για ολόκληρη την περιοχή που έχει χάσει την αξιοπιστία της, και ή θα πρέπει η ίδια να αντέξει για μερικά ακόμη χρόνια εφαρμόζοντας την έως τώρα επιτυχημένη μεταρρυθμιστική της πορεία ή να γίνει το ευρώ στη Νότια Ευρώπη μια «πολιτική μπάλα» και να υποβαθμιστεί το αξιόχρεο χωρών με επίκαιρες δημοσιονομικές ανάγκες.

Όπως συνεχίζει το άρθρο, ο Τσίπρας κατακρίνει την αδικία που υφίστανται οι πιο φτωχοί του ελληνικού πληθυσμού, που πραγματικά σηκώνουν το κύριο βάρος της πανωλεθρίας του χρέους, και όχι εκείνοι οι οποίοι ωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από το νεποτισμό και τη διαφθορά των μεγάλων κομμάτων.

Και είναι φυσικό ότι πολλοί θα τον ψηφίσουν από απογοήτευση, ωστόσο αποτελεί ψευδαίσθηση πως αυτή η αδικία μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς μεταρρυθμίσεις του κρατικού μηχανισμού και με λιγότερη πίεση από έξω για την εντατική οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής εθνικής οικονομίας, καταλήγει το κύριο άρθρο της «Ντι Πρέσε».

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.