ΠΑΣΟΚ Τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου και κυρίως την οριστικοποίηση των ονομάτων που τελικά θα τον ακολουθήσουν αναμένουν στη Χαρ. Τρικούπη προκειμένου να καταλήξουν, έως τα μέσα της εβδομάδας, στη σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, μια «εξίσωση» καθόλου εύκολη, καθώς πέραν των άλλων αναμένονται σκληρές «εμφύλιες» μονομαχίες κυρίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπου πρωτοκλασάτα στελέχη θα «παλέψουν» για να διατηρήσουν την έδρα τους με δεδομένη τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του Κινήματος.

Η επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων, στην οποία συμμετέχουν οι Π. Ρήγας, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτσούκος, Λ. Γρηγοράκος και Βασ. Γερανίδης, αναζητά πρόσωπα για να ενισχυθούν οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ, καθώς πρόθεση του Ευάγγ. Βενιζέλου είναι, εκτός των νυν βουλευτών, να μπουν στα ψηφοδέλτια στελέχη από τις νεότερες γενιές που δεν «κουβαλούν» τις «αμαρτίες» της κυβερνητικής θητείας του Κινήματος, αλλά και πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς που θα συμμετάσχουν και στις διεργασίες για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας διακαής πόθος του Ευάγγ. Βενιζέλου είναι να ηγηθεί σε αυτό ένα από τα ιστορικά στελέχη του Κινήματος, χωρίς, ωστόσο, έως σήμερα να έχει «κλειδώσει» μια ηχηρή υποψηφιότητα, γι’ αυτό και ακούγεται το όνομα του γραμματέα της Κ.Ο. Παν. Ρήγα, ο οποίος εκλέγονταν στις Κυκλάδες, ενώ σε μη εκλόγιμη θέση αναμένεται να τοποθετηθεί η Ν. Μπίστης.

Στην Α’ Αθηνών, όπου το ΠΑΣΟΚ με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα εκτιμάται ότι θα πάρει μία έδρα, τον πρώτο λόγο θα έχει και πάλι ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Ν. Αλευράς, η Συλβ. Ράπτη, ο Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος «παίζει» και για την Περιφέρεια Αττικής, ο συγγραφέας Θαν. Χειμωνάς και ενδεχομένως ο καθηγητής Τ. Ιωακειμίδης, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και με την Ελιά.

Η μεγάλη «εμφύλια» μάχη, ωστόσο, αναμένεται να γίνει στη Β΄ Αθηνών, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει δύο, το πολύ τρεις βουλευτές και στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται η Φ. Γεννηματά, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο Απ. Κακλαμάνης, αλλά και ο Πύρρος Δήμας, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο Επικρατείας. Στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών ενδέχεται να είναι επίσης ο Παντ. Καψής και ίσως ο Παν. Ρήγας, αν δεν μπει στο Επικρατείας.

Στην Περιφέρεια Αττικής το ισχυρό όνομα θα είναι Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην Α΄ Πειραιά τη μάχη θα δώσουν ο έως πρόσφατα εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Καρύδης και ο Γ. Βερνίκος από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ στη Β΄ Πειραιά υποψήφιος θα είναι ο πρώην βουλευτής Δημ. Λιντζέρης.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πάρει μία έδρα και αυτή φυσικά θα την καταλάβει ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ενώ στο ψηφοδέλτιο ενδέχεται να είναι και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης. Αγνωστο παραμένει αν θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι οι πρώην βουλευτές Γ. Μαγκριώτης και Σπ. Βούγιας, ενώ πρόθεση του κ. Βενιζέλου είναι να υπάρχουν σε αυτό πρόσωπα της νεότερης γενιάς στελεχών, όπως ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρ. Παπαστεργίου, ο δικηγόρος και αντιδήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Αντ. Σαουλίδης, ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Ν. Λαδόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Πάππου και άλλοι. Από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ακούγονται τα ονόματα του ηλεκτρολόγου μηχανικού Χρ. Σεβαστιάδη, του διαφημιστή Ρ. Εδιάρογλου και της Αθ. Χαραλαμπόγλου.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης υποψήφιοι θα είναι ο πρώην βουλευτής Γ. Αρβανιτίδης, το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Παντ. Κουκουλεκίδης, ενώ συζητούνται τα ονόματα του γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος Χρ. Μακρίδη, της καθηγήτριας Κ. Γιαννακίδου, της υποψήφιας ευρωβουλευτή Β. Μάτσικα, της γιατρού Π. Δαλαμπούρα και της δικηγόρου Β. Μυρώνη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Π. Κουκουλόπουλου στην Κοζάνη, του Γ. Μανιάτη στην Αργολίδα, του Οδ. Κωνσταντινόπουλου στην Αρκαδία, του Γ. Κουτσούκου στην Ηλεία, του Λ. Γρηγοράκου στη Λακωνία, του Γ. Δριβελέγκα στη Χαλκιδική, του Χρ. Γκόγκα Αρτα, του Δημ. Σαλτούρου στην Ξάνθη, του Δ. Κρεμαστινού στα Δωδεκάνησα, του Γ. Ντόλιου στον Εβρο και της Αντζ. Γκερέκου στην Κέρκυρα. Στο Ηράκλειο της Κρήτης υποψήφιος θα είναι ο υφυπουργό Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου και ενδεχομένως ο πρώην δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κουράκης.

Στη Λάρισα -απόντος του Φ. Σαχινίδη που θα ακολουθήσει τον Γ. Παπανδρέου- τη μάχη θα δώσει ο καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας, που πήγε πολύ καλά ως υποψήφιος περιφερειάρχης, ενώ στη Μαγνησία γίνονται προσπάθειες προκειμένου να είναι στο ψηφοδέλτιο ο πρώην βουλευτής και πανεπιστημιακός Κώστας Καρτάλης.

Στην Αχαΐα η απουσία του Γ. Παπανδρέου δημιουργεί προϋποθέσεις για να διεκδικήσει την έδρα ο πρώην υφυπουργός Κ. Σπηλιόπουλος, ενώ στο ψηφοδέλτιο ενδέχεται να είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρ. Σκανδάλης.

Στην Καβάλα υποψήφιοι θα είναι οι πρώην βουλευτές Δημ. Παπουτσής και Μιχ. Τιμοσίδης, στη Δράμα η Χαρά Κεφαλίδου, στις Σέρρες ο Μιχ. Τσελεπής, ενώ στις Κυκλάδες υποψήφιος θα είναι ο Μιχ. Χάλαρης (πρώην επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας) και ο γιατρός Γ. Βλασερός.

Δημήτρης Τσιούφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.