ΚΟΥΒΕΛΗΣ - ΤΣΙΠΡΑΣ
Ναυάγησε η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε ότι ο διάλογος δεν προχωράει και ότι απορρίφθηκαν οι δύο βασικοί όροι που έθεσε η ΔΗΜΑΡ.

Οι όροι αυτοί ήταν η προγραμματική συμφωνία με τη δέσμευση να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα του χρέους και η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ σε ένα συμμαχικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έπειτα από την απόφαση της Αγ.Κωσνταντίνου να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη διακοπή του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, τη συνάντηση αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Κουβέλη με τον Αλέξη Τσίπρα και την επικείμενη συνάντηση τους, αντί να επέλθει συμφωνία υπήρξε απόρριψη από την Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο γραμματέας του κόμματος Θ.Θεοχαρόπουλος ενημέρωσαν τα μέλη της ΕΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιαπραγμάτευτη βάση συζήτησης το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα η Πολιτική Γραμματεία ψήφισε Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θέτει κριτήρια για το πόσο ταυτίζονται οι πιθανοί συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα αυτό.

Είναι γνωστό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα έχει διατυπώσει αντιρρήσεις για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση σήμαινε ανοχή των μνημονιακών πολιτικών. Επιπλέον, η Κουμουνδούρου ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται συνεργασία με κόμματα αλλά μόνο ένταξη προσώπων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη της ΕΕ διχάστηκαν. Αλλοι κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους κορόιδεψε και μετέβαλλε αιφνιδίως τη στάση του έπειτα από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι όμως, κυρίως, η ομάδα των επτά στελεχών (Θ.Μαργαρίτης, Δ.Χατζησωκράτης, Σ.Καρακικές, Ευ.Μπουρνόβα, Γ.Σιακαντάρης, Γ.Μπουλμπασάκος, Ν.Τσούκαλης) που ζήτησε με επιστολή της εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές τον Μάιο του 2015, άσκησε οξεία κριτική στους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας σε ένα φάσμα θεμάτων, για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά, τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του κόμματος στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα στελέχη εκφράζουν διαφορετική άποψη από αυτή της ηγεσίας του κόμματος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δύο δρόμους έχει η ΔΗΜΑΡ, είτε να κατέλθει στις εκλογές με τους Οικολόγους, μια συνεργασία που βοηθά στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων αλλά δεν έχει εκλογική προοπτική, είτε να μην πάρει μέρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

«Η θέση μου είναι η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι, όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί….» δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, μετά τις πληροφορίες για ναυάγιο στο σχέδιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, πρόσθεσε δε ότι «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει – πέρα των ποσοστών – να απορροφήσει και την ανανεωτική αριστερά και την κεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά. Η συμμαχία που σχεδίαζαν να κάνουν (σσ: ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) – εγώ ήμουν αντίθετος εξ’ αρχής – και το 0,5% να επιβάλει τους όρους του στο 35%. Δεν μπορούσε να γίνει (σσ: μια τέτοια συμμαχία) και σωστά δεν γίνεται…» είπε.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.