ΒΟΥΛΗΣτο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα εστιάζει ο ξένος Τύπος λίγο πριν την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου. Όσο πλησιάζει η ώρα της ψηφοφορίας, τα υπόλοιπα θέματα περνούν σε δεύτερη μοίρα και η Αθήνα ανεβαίνει στα πρωτοσέλιδα των ιστοσελίδων των μεγάλων ΜΜΕ.

Ορισμένοι ενδεικτικοί τίτλοι το μεσημέρι της Δευτέρας: «Πρόεδρος ή κάλπες; Η Ελλάδα θα το μάθει σήμερα» γράφει το Reuters, «Το επικίνδυνο ζήτημα του Προέδρου» ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung, «Πρόεδρος ή νέες εκλογές για την Ελλάδα» γράφει η Monde, «Η Ελλάδα ενώπιον μεγάλης πολιτικής αλλαγής με την προεδρική αλλαγή» γράφει η El Pais.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal η κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς υπολείπεται 12 ψήφων, «στηρίζεται σε ένα από τα πιο ασταθή πολιτικά κόμματα της χώρας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες».

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, εάν στη σημερινή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς στα τέλη Ιανουαρίου, περίπου 18 μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Τις τελευταίες ημέρες η στήριξη προς τον υποψήφιο της κυβέρνησης, πρώην Επίτροπο Σταύρο Δήμα έχει αυξηθεί» σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα, αλλά προσθέτει πως η δυναμική δεν είναι αρκετή και πως για να επιτευχθεί το ελάχιστο των ψήφων που απαιτούνται η κυβέρνηση βασίζεται σε μια «χούφτα αποστάτες» από τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Αυτό σημαίνει ότι ο Πάνος Καμμένος, ο 49χρονος ηγέτης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μπορεί να είναι ο μπαλαντέρ στο πολιτικό μέλλον στην Ελλάδα» τονίζει η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα σημειώνει πως τα τελευταία πέντε χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους, οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν επανειλημμένα ψηφίσει δύσκολες πολιτικές, ωστόσο αυτή τη φορά η διαφορά είναι ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν χρειάζεται να αγωνιούν για την ψηφοφορία, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν το βάρος των αποφάσεων: είναι ή δεν είναι έτοιμοι να «ρίξουν» την κυβέρνηση.

Και οι Financial Times αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Όπως σημειώνουν, το 2015 το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα είναι ασφυκτικά γεμάτο, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Βρετανία, αλλά και ενδεχομένως να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς το νικητή αυτών των αναμετρήσεων και συμπληρώνει πως η Ευρώπη οφείλει αυτό το πολιτικό σκηνικό αβεβαιότητας εν μέρει στις λαϊκιστικές δυνάμεις της δεξιάς και της αριστεράς, που απέκτησαν μετά το 2008 νέα ισχύ σε βάρος του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου που χαρακτηρίζεται ως κουρασμένο, αναποτελεσματικό και απόμακρο.

Σύμφωνα με τους Financial Times είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.

Αναφερόμενη ειδικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, η εφημερίδα σημειώνει πως τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει σήμερα μια ψηφοφορία στην Βουλή που θα καθορίσει εάν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες μπορεί να φέρουν στην εξουσία το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να εκτροχιάσουν τη διεθνή διάσωση. Όπως επισημαίνεται, στην πιο «καυτή» μέχρι τώρα ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου από την περίοδο που η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ, το αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου της ψηφοφορίας αναμένεται να αποφασιστεί από μια χούφτα βουλευτών.

«Εάν οι βουλευτές δεν καταφέρουν να εκλέξουν διάδοχο του 85χρονου Κάρολου Παπούλια, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέσα σε εβδομάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υποσχέθηκε ξανά να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία με την τρόικα, την οποία χρειάζεται η Ελλάδα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της και να μετακυλίσει το χρέος της», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.