Εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος εναποθέτουν τις ελπίδες στις αγορές των Χριστουγέννων

xristougennaΚατά κοινή ομολογία το 2014 ήταν μια χρονιά που άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Μπορεί οι πωλήσεις να μην ακολουθούν πλέον την κατιούσα όπως συνέβη τις

προηγούμενες χρονιές, ωστόσο απομένει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να αγγίξουν τα προ κρίσης επίπεδα.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων δημιουργούν αναμφίβολα ένα κλίμα αισιοδοξίας και όλοι οι έμποροι προσδοκούν σε αναθέρμανση της αγοράς και περιορισμό των απωλειών που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες, καθώς η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Το Fortunegreece.com επικοινώνησε με επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας σε μια προσπάθεια να αφουγκραστεί και να καταγράψει τη δική τους οπτική αναφορικά με τις πωλήσεις κατά την περίοδο των εορτών.

«Το παιχνίδι δείχνει να κινείται με σταθερά βήματα, αλλά ακόμα δεν έχει πιάσει τον αρχικό παλμό του. Η περίοδος προεκπτώσεων σίγουρα βοήθησε και τον κλάδο το δικό μας, αλλά για εμάς ενδεικτική περίοδος είναι αυτή που ξεκινάει στις 21/12 μέχρι το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων. Καθοριστική μέρα για την αύξηση των πωλήσεών μας είναι η Κυριακή 28 Δεκεμβρίου» αναφέρει ο Γιώργος Μουστάκας Πρόεδρος της γνωστής εταιρείας παιχνιδιών.

Όσο για το καινούριο κατάστημα Μουστάκας που κοσμεί την Κεντρική Πλατεία του Μοναστηρακίου ο ιδιοκτήτης της εταιρείας τονίζει πως έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον ίδιο καθώς με το άνοιγμά του επιστρέφει στις επαγγελματικές του ρίζες. «Το κατάστημα το ανοίξαμε σε μια εποχή που οι δαπάνες είναι μεγάλες. Ήταν όμως κάτι που το ήθελα πολύ γιατί από το Μοναστηράκι ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα ως βιοτέχνης και επιστρέφω και πάλι στο κονάκι μου». Σημειώνεται, πως το κατάστημα επί της Οδού Ερμού όχι μόνο έδωσε πνοή στην τοπική αγορά, αλλά δημιούργησε και 85 νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Δούρος, Γενικός Διευθυντής της Πατρινής εταιρείας Dur, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανδρικής ένδυσης από το 1960, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος και προσβλέπει σε επίδειξη αντοχής και προσαρμοστικότητας από την πλευρά των εμπόρων. «Όπως και να κινηθεί η αγορά θα πρέπει ο εμπορικός κόσμος να δώσει και αυτή την περίοδο τον καλύτερο εαυτό του και να μην φανερώνει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει. Διότι ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται την αδυναμία του και επηρεαζόμενος από αυτή δεν μπαίνει στα μαγαζιά. Εκτιμώ πως η φετινή χρονιά δεν θα είναι χειρότερη από την περσινή και πως το μαρτύριο της απότομης πτώσης των πωλήσεων έχει περάσει. Ενδεχομένως να δούμε και ευχάριστες εκπλήξεις».

Στον κλάδο της ποτοποιίας, έναν κλάδο που παραδοσιακά αυξάνει τις πωλήσεις του σε τέτοιες περιόδους το τοπίο παραμένει θολό. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρβαγιάννη, Διευθυντή Εξαγωγών της εταιρείας Ούζο Βαρβαγιάννη, η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας παραμένει δύσκολη. «Οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη και του Νοέμβρη κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Περιμένουμε να δούμε μια μικρή ανάκαμψη τον Δεκέμβριο, αλλά δεν πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Ίσως κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι ο κόσμος έχει περιορίσει σημαντικά τα έξοδα των αγορών του».

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Μυλωνάς, ένας εκ των τριών αδερφών που διοικούν την μικροοινοποιία Μυλωνάς, υπογραμμίζει πως παρά την όποια ανοδική τάση εμφανίζουν οι πωλήσεις κρασιών Μυλωνάς, η οποία αποδίδεται κυρίως στην τοποθέτηση της ετικέτας σε νέα σημεία πώλησης και της θετικής αποδοχής από τους καταναλωτές, εντούτοις αυτό δεν αντανακλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

«Είναι γεγονός πως η μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα με αποτέλεσμα το τοπίο στην αγορά να εμφανίζεται θολό. Ωστόσο η αγορά εμφανίζει ενδείξεις σταθερότητας αλλά πιστεύω είναι νωρίς να μιλήσουμε για οριστική έξοδο από την ύφεση των προηγούμενων ετών. Η εορταστική κίνηση δίνει οπωσδήποτε μια ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις αλλά δεν μπορεί σαφώς να συγκριθεί με αντίστοιχες παλαιότερων ετών. Θεωρώ πως στις φετινές γιορτές ο τζίρος θα κινηθεί κοντά στα περσινά επίπεδα ιδίως για τα είδη τροφίμων και ποτών».

Πέρα από τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες επί έξι συναπτά έτη, τη δυσβάσταχτη φορολογία και την ισχνή ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας, το 2015 τους φέρνει αντιμέτωπους και με την πολιτική αστάθεια. Ας ελπίσουμε ότι η χρονιά που έρχεται θα ξεδιαλύνει την κατάσταση προς όφελος τόσο των καταναλωτών και όσο και των επιχειρήσεων.

 Fortunegreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.