Η εβδομάδα που άρχισε, αλλά και αυτά τα Χριστούγεννα θα μείνουν σίγουρα αξέχαστα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα τα κορυφαία στελέχη, έχοντας προεξοφλήσει πλέον τις εκλογές, κάνουν λόγο για την πιο κρίσιμη μάχη από την μεταπολίτευση και μετά

syrizaΠαρατηρώντας από πολύ κοντά το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά πώς η εκλογική νίκη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, βέβαια στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα έκαναν λόγο για ομολογία ήττας.

Η απάντηση δεν άργησε να δοθεί και από τα στελέχη του κόμματος με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη να σχολιάζει μέσω twitter: «Ο Σαμαράς είναι σαφής κ κυνικός: “Δώστε ψήφο για ΠτΔ, σας τάζω υπουργείο κ εκλογές ίσως στο τέλος του 15”. Το “μαξιλαράκια”, τώρα δικαιώνεται».

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά πως οι «πιέσεις» που εξακολουθούν να δέχονται ακόμα οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, τα σενάρια για «συμφωνίες – πακέτο» με «κλειδωμένη» την ημερομηνία εκλογών, οι κινήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οι διαρροές περί  «καθαρών λύσεων», η λύση της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», οι δηλώσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ και βέβαια οι καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη, συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ που χρειάζεται, καλό σχεδιασμό, συντονισμένες κινήσεις και απαντήσεις.

Για τον Παύλο Χαϊκάλη αυτό που εξακολουθούν να τονίζουν με νόημα στην Κουμουνδούρου είναι πως υπάρχει ένα γεγονός, αλλά και η εκδήλωση μια πράξης, η οποία δεν είναι απλώς μια φημολογία. Κατά πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ οι τελευταίες εξελίξεις με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ είναι ένα άλλο «σημάδι» που δείχνει πως οι δυο κυβερνητικοί εταίροι οδηγούνται εκτός Μεγάρου Μαξίμου.

Το μείζον, πάντως, για την Κουμουνδούρου που εκφράζεται σε κάθε κλειστή σύσκεψη, εξακολουθούν να είναι οι εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη έχουν ήδη εκτιμήσει πως η ημερομηνία των εκλογών θα είναι η 25η Ιανουαρίου, καθώς, όπως τόνιζαν στο news247, «βγαίνει και συνταγματικά». Εκτιμούν, πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έτσι όπως έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, θα ήθελε «να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», καθώς η φθορά της Ν.Δ είναι μέρα με τη μέρα μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με βάση και την ψηφοφορία της Τρίτης, αυτό που επισημαίνει στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα είναι πως «ό,τι και να σχεδιάσουν, όποιες μεθοδεύσεις και να βάλουν εμπρός είναι απίθανο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σε καμία περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνουν να ανησυχούν από τα δυο νέα «ΝΑΙ» των ανεξάρτητων βουλευτών Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Κουράκου, που απλώς μαζί με τον Παναγιώτη Μελά φαίνεται να ανεβάζουν τον κυβερνητικό πήχη στους 163.

Οι συμμαχίες

Για το θέμα των συμμαχιών και των ψηφοδελτίων, για τις οποίες τελικό λόγο θα έχει η Κεντρική Επιτροπή στα τέλη του μήνα, ξεκάθαρος ήταν για άλλη μια φορά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ «να έχει μόνο τέτοιες συμμαχίες που θα εγγυώνται ότι θα εφαρμοστεί με συνέπεια και σταθερότητα ένας αντιμνημονιακός προοδευτικός προσανατολισμός τον οποίον τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα»

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ ή ΠΟΤΑΜΙ, ενώ για την ΔΗΜΑΡ τονίζει πως «και σήμερα ισχυρίζεται ότι τα μνημόνια δεν καταργούνται από το μια μέρα στην άλλη παρ’ότι ψηφίστηκαν σε μια νύχτα».

Το στοίχημα της αυτοδυναμίας

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε το θέμα της αυτοδυναμίας πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» τις δημοσκοπήσεις όλου του τελευταίου διαστήματος, υποστηρίζοντας πως ο στόχος είναι εφικτός.

Μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπεύθυνος των δημοσκοπήσεων και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Κώστας Πουλάκης, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 56 έρευνες και από αυτές οι 13 μέσα στον Δεκέμβρη. Το κοινό στοιχείο σε όλες είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στην εκλογική εκτίμηση.

Ενδεικτικά από το σύνολο των δημοσκοπήσεων 10-12 δίνουν αυτοδυναμία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ελάχιστο που φέρεται να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έδρες είναι 138 και το μέγιστο 155. Οι περισσότερες, πάντως τον δείχνουν να κινούνται στη γειτονιά των 144-145 εδρών.

Αυτό που τονίζει ο κ. Πουλάκης, όσον αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, είναι πως η μετακίνηση από Ν.Δ προς ΣΥΡΙΖΑ είναι τριπλάσια σε μέγεθος, από αυτούς που φεύγουν από τη Κουμουνδούρου και μετακομίζουν για τη Συγγρού.

Το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας τονίζει, πως υπάρχει μια αύξηση στη πρόθεση ψήφου και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Ν.Δ, καθώς πλέον οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει πως μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και οι απαντήσεις τους δεν είναι πλέον «χαλαρές». Το δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η συμπίεση που δέχονται τα μικρότερα κόμματα.

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί μια διευρυμένη σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία και των ευρωβουλευτών.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.