Β ΚΟΡΕΑΗ Β.Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση που διαπράχθηκε εναντίον της εταιρείας παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών Sony το φθινόπωρο, ανακοίνωσε το FBI.

«Το FBI έχει στην κατοχή του επαρκείς αποδείξεις ώστε να εξαγάγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας ευθύνεται για τις ενέργειες αυτές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Η επίθεση εναντίον της Sony συνιστά «μία αποδεκτή συμπεριφορά εκ μέρους ενός κράτους» εκτιμά το FBI.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που αναμένεται τον Ιανουάριο να προεδρεύσει της επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση «πράξη πολέμου».

Το γεγονός ότι ανατέθηκε δημοσίως στο FBI η διαχείριση αυτής της υπόθεσης παρά στη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι υπεύθυνη για την προάσπιση του κυβερνοχώρου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θέλει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την καταστροφική φύση αυτής της επίθεσης εναντίον μίας ιδιωτικής επιχείρησης και των πολιτών που εργάζονται για αυτή» προσέθεσε το FBI που υπογράμμισε επιπλέον, όπως το είχε υπονοήσει και ο Λευκός Οίκος χθες, ότι πρόκειται για μία από «τις σοβαρότερες απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας στοχεύουν «να προκαλέσουν ένα σημαντικό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και να καταστείλουν το δικαίωμα της έκφρασης των Αμερικανών» σημειώνει η αμερικανική αστυνομία.

«Τέτοιου είδους ενέργειες εκφοβισμού ξεπερνούν τα όρια μιας αποδεκτής συμπεριφοράς από ένα Κράτος» σύμφωνα με το FBI.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Βορείου Κορέας στις ανακοινώσεις του FBI. Ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των Αμερικανών.

Νέο μήνυμα των χάκερ

Σε νέο μήνυμά τους, οι χάκερ που εξαπέλυσαν την κυβερνοεπίθεση καλωσορίζουν την απόφαση της Sony να ακυρώσει την προβολή του The Interview στους κινηματογράφους και τονίζουν ότι τα δεδομένα που υπέκλεψαν είναι ασφαλή, εάν η εταιρεία συνεχίσει να συμμορφώνεται με όσα της ζητούν.

Όπως αναφέρει το CNN, το μήνυμα των χάκερ αναφέρει: «Είναι πολύ σοφό το ότι αποφασίσατε να ακυρώσετε την προβολή του The Interview. Θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των δεδομένων σας, εκτός και εάν προκαλέσετε και άλλα προβλήματα».

Η Sony αποφάσισε να αποσύρει την ταινία από τις αίθουσες, μετά από απειλές που δέχθηκε για τρομοκρατικές επιθέσεις σε κινηματογραφικές αίθουσες εάν προβληθεί η ταινία. Η εταιρεία δεν σκοπεύει -τουλάχιστον προς το παρόν- να διαθέσει το Interview σε κάποια άλλη μορφή (DVD ή Video on Demand), ενώ «πάγωσε» και τα σχέδια για την προβολή της ταινίας και σε άλλες χώρες.

Πολλοί ηθοποιοί, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες -ανάμεσά τους οι Ρομπ Λόου, Άαρον Σόρκιν, Τζαντ Άπατοου, Στίβεν Κινγκ έχουν εκφράσει την οργή τους για την απόσυρση του The Interview, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και για «κακό προηγούμενο».

δολ, απε, Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.