Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΤροπολογία με την οποία αίρεται η δεκαπενθήμερη απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων κατά τις βουλευτικές εκλογές κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Η τροπολογία συνυπογράφεται και από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, καθώς κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η εμπειρία των πρόσφατων ευρωεκλογών αλλά και των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η απαγόρευση αυτή ήταν απολύτως αναποτελεσματική γιατί η τήρησή της ήταν αδύνατο να διασφαλιστεί.

«Η απαγόρευση αυτή είχε δικαίως κατακριθεί ως απολύτως αναποτελεσματική, διότι η τήρησή της ήταν αδύνατον να διασφαλιστεί, αλλά και ως πηγή κάθε είδους διαστρεβλώσεων και ανεξέλεγκτων φημών τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Με την προωθούμενη διάταξη, μια ημέρα πριν από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών και έως την 19η ώρα της ημέρας ψηφοφορίας, «απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο μετάδοση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, καθώς και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο μετάδοση και αναμετάδοσή τους από τα μέσα ενημέρωσης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διανέμονται ή εκπέμπουν».

Επίσης, προβλέπεται ότι «μια ημέρα πριν από τη διενέργεια εκλογών και μέχρι την 19η ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται στους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, σε κάθε είδους εφημερίδα και περιοδικό, καθώς και στα πολιτικά κόμματα και στους υποψηφίους, η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση ή μετάδοση ή αναμετάδοση οποιασδήποτε έρευνας γνώμης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης, για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα».

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.