Ακόμη και 50 ευρώ τον μήνα θα γλιτώνουν οι ασφαλισμένο.Μόνο για τους συνεπείς θα ισχύσει το μέτρο. Ενεργοποιείται η παράταση έως την 31/12/2016

OAEEΤη δυνατότητα να πληρώνουν λιγότερες εισφορές στον ΟΑΕΕ μέχρι και το τέλος του 2016 διατηρούν οι ασφαλισμένοι του ταμείου. Το μέτρο υιοθετήθηκε από τον ΟΑΕΕ λόγω κρίσης αλλά έληγε στο τέλος του 2014.

Μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή παρατάθηκε έως την 31/12/2016 ενώ σήμερα, εκδόθηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών η εγκύκλιος με όλες τις οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους.

Με βάση την εγκύκλιο, οι ενδιαφερόμενοι κατατάσσονται από τον ΟΑΕΕ σε τρεις κατηγορίες.

1.      Όσοι έχουν ήδη ασκήσει το δικαίωμά τους για να κατέβουν δύο κλίμακες, δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια καθώς τις υποθέσεις τους θα διαχειριστεί μαζικά η ΗΔΙΚΑ. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης)

2.      Όσοι θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία  -εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις- μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στο υποκατάστημα του ΟΑΕΕ στο οποίο υπάγονται.

3.     Για τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, η διοίκηση του ΟΑΕΕ ζητά από τις υπηρεσίες να γίνουν οι σχετικές καταχωρήσεις στο μηχανογραφικό σύστημα.

Παραδείγματα

Το τι σημαίνει μετάταξη σε δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, φαίνεται από τα ακόλουθα παραδείγματα:

1.     Το μηνιαίο κόστος για κάποιον που βρίσκεται στην τελευταία βαθμίδα, μπορεί να μειωθεί από τα 548 ευρώ τον μήνα στα 514 ευρώ τον μήνα.

2.     Για κάποιον που βρίσκεται στην 3η βαθμίδα, μπορεί να περιοριστεί από τα 271 ευρώ τον μήνα στα 223 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις προϋποθέσεις για την παραμονή στη χαμηλότερη και φθηνότερη κλίμακα, είναι το να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στην ώρα τους. Εάν κατά την ημερομηνία αιτήσεως υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές η κατάταξη σε κατώτερη κατηγορία θα αρχίζει από το αμέσως επόμενο δίμηνο της ημερομηνίας εξόφλησης.

Εάν ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης (χειρόγραφης ήμηχανογραφικής) θα πρέπει να ελέγχεται εάν η ρύθμιση είναι ενεργή. Σε νέες ρυθμίσεις η κατάταξη αρχίζει μετά την οριστικοποίηση της ρύθμισης (καταβολήτων απαιτούμενων – κατά περίπτωση – εισφορών για την οριστικοποίηση τηςρύθμισης).

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.