ΤΑ «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΤΑ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ

DHMAS - BOYLHΜε 160 ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα έναντι 135 «παρών» έληξε η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πέντε βουλευτές ήταν απόντες.

Υπέρ του υποψηφίου Προέδρου ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής και η Κατερίνα Μάρκου.

Παρών ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Τατσόπουλος και Μίμης Ανδρουλάκης.

Μοναδική έκπληξη της αποψινής ψηφοφορίας αποτέλεσε το “παρών” του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Μελά, ο οποίος είχε εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Βγαίνοντας από τη Βουλή, είπε πάντως ότι δεν θα τηρήσει την ίδια στάση στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν. «Είχα δηλώσει ότι είμαι 80% Σταύρος Δήμας και 20% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 20%», είπε ο κ. Μελάς και συμπλήρωσε «σκέπτεται θετικά» για την υποψηφιότητα του κ. Δήμα.

Ο Γιάννης Κουράκος, από την πλευρά του, δήλωσε πως θα ψήφιζε για Πρόεδρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση ειδικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους και θα ορίζονταν ημερομηνία εκλογών.

Απόντες από τους ανεξάρτητους βουλευτές ήταν ο Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή, καθώς και ο Γιώργος Κασαπίδης λόγω πένθους.

Απών ήταν επίσης ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Γιοβανόπουλος και απούσα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Χατζησοφιά. Η κ. Χατζησοφιά δήλωσε δι επιστολής πως αν ήταν παρούσα επρόκειτο να ψηφίσει «παρών», χωρίς ωστόσο η δήλωση αυτή να είναι δυνατόν να μετρηθεί ως ψήφος.

Δεν υπήρξαν διαρροές από τις γραμμές που είχαν θέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Ετσι, οι 127 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

“Παρών” στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δήλωσαν – σύμφωνα και με τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων – οι 70 παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 10 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε, βγαίνοντας από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνεχάρη τους βουλευτές που «ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους» και ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα. «Οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες» τόνισε.

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια αλλη μέρα πιο αισιόδοξη. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι «τη διέξοδο θα τη δώσει ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

«Ο κ.Σαμαράς πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα και την κυβέρνηση» δήλωσε, σε έντονο ύφος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, που προέβλεψε ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο «ανεξάρτητα αν είναι υποψήφιος ο κ.Δήμας, ανεξάρτητα αν παραιτηθεί ο κ.Σαμαράς» όπως είπε χαρακτηριστικά.


Την εκτίμηση ότι με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. «Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.

«Δήλωση θα κάνω μετά την τρίτη ψηφοφορία» δήλωσε πριν από την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σταύρος Δήμας.

Η επόμενη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.