ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΣΙΠΡΑΣΈνα ασπρόμαυρο, υποβλητικό πορτρέτο της Ρόζας Λούξεμπουργκ και παραδίπλα ένα φυτό εσωτερικού χώρου και ένα τακτοποιημένο γραφείο. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που πήρε ο συντάκτης του BBC που επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο συντονιστής του κόμματος στη συμπρωτεύουσα, Νίκος Σαμανίδης του άνοιξε την πόρτα, αλλά ουσιαστικά του… άνοιξε όλο το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν και εφόσον αναλάβει την κυβέρνηση. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ συνέχιζε να κοιτάζει…

Με αιχμή τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την εξουσία, τη στιγμή που οι Έλληνες εξαντλούνται πλέον από την πεντάχρονη ύφεση. Τίποτα το καινούργιο δεν προσθέτει ο πρόλογος του ρεπορτάζ, αλλά είναι ενδεικτικός του τι θα επακολουθήσει.

Ο Νίκος Σαμανίδης και η… Ρόζα Λούξεμπουργκ


«Μετά από δεκαετίες που βρισκόταν στην άμυνα, η αριστερά επιστρέφει. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική», λέει με καμάρι ο Νίκος Σαμανίδης. Ο αρθρογράφος του BBC σημειώνει: «Τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί τους ψηφοφόρους ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα είναι καταστροφική για τη χώρα, ακούγεται δελεαστικό για κάποιους ένα αριστερό κόμμα να αναλάβει τη διακυβέρνηση».

Πάντα ριζοσπάστες

Ο δημοσιογράφος παρατηρεί πως μπορεί η φωτογραφία της Ρόζας να δεσπόζει στα γραφεία, ωστόσο η ταχεία άνοδος του κόμματος και η προσέγγισή του με την εξουσία έχουν μειώσει την παλαιά δυναμική του. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για παραμονή στο ευρώ, κάνει ταξίδια στο City και υπόσχεται στους δανειστές πως δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Από την άλλη, όμως, οι φόβοι των εταίρων παραμένουν ενεργοί, καθώς βλέπουν πως ο Τσίπρας είναι ακόμη μια άγνωστη δύναμη σε επικίνδυνες «ποσότητες» εντός του. Από την μεριά του ο Σαμανίδης είναι βέβαιος πως: «Αυτοί που θα πρέπει να ανησυχούν είναι το 10% των πλούσιων, των αγορών. Θα χάσουν τα προνόμιά τους. Η βάση μας έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά οι ρίζες μας παραμένουν ριζοσπαστικές. ΟΠ ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να απωλέσει τη σχέση του με τα κοινωνικά κινήματα από τα οποία γεννήθηκε». Ο δημοσιογράφος παρατηρεί πως το κόμμα δημιουργήθηκε το 2004 καταγράφοντας ένα μικρό ποσοστό στο εκλογικό σώμα και μέσα σε δέκα χρόνια, «υποβοηθούμενο» από την κρίση, γιγαντώθηκε και οδεύει προς την εξουσία.

Το κόμμα της… κρίσης

Το άρθρο σημειώνει πως ο Τσίπρας είναι ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία της Ελλάδας, μόλις 40 ετών, κι όμως είναι γνωστός για τη ρητορική δεινότητά του, την απέχθειά του στις γραβάτες και το ωραίο ντύσιμο. Λέει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει την επιρροή του, αλλά ήταν ο Τσίπρας αυτός που μεγέθυνε το κόμμα. Αυτό συνέβη γιατί είναι νέος και δεν νιώθει φόβο. Πήρε την… αμυντική Αριστερά και την μετέτρεψε σε πιθανή επιλογή εξουσίας».

Ποιος είναι ο Τσίπρας

Η εικόνα πίσω από τον ηγέτη είναι ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον δημοσιογράφο του BBC και όταν ρωτάει τους συνεργάτες του Τσίπρα, του λένε πως πρόκειται για έναν «καθημερινό άνθρωπο». Ο κ. Σαμανίδης λέει επ’ αυτού: «Γνωριζόμαστε πολύ καιρό με τον Αλέξη. Βγαίναμε συχνά έξω και μπορώ να σας πω πως είναι ένας φυσιολογικός, κανονικός άνθρωπος. Ακόμη και ως ηγέτης του αρέσουν οι συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις». Την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλοι που θεωρούν τον Τσίπρα είρωνα, ανώριμο και πεινασμένο για εξουσία.

Ο Νίκος Καρανίκας, για χρόνια φίλος του Τσίπρα, σημειώνει: «Αν και από την αρχή ήταν φανερό πως ήταν ηγετική φυσιογνωμία, πήρε από εμάς την ώθηση και το κουράγιο για να βγει μπροστά. Δεν ένιωθε καμία… λαγνεία για την εξουσία». Επιπλέον σημειώνει πως ο Τσίπρας συνεχίζει να ζει στην Κυψέλη και ότι δεν ξεχνάει πως ανήκει στη γενιά των «700 ευρώ». Για τον Καρανίκα η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ιστορική στιγμή που «θα σταματήσει την καταστροφή. Δεν έχουμε το φόβο της εξουσίας». Τη στιγμή που η συντηρητική Ευρώπη συντάσσεται υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως η επόμενη κυβέρνηση σε αναμονή. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Σταύρου Δήμα, αλλά ο σερβιτόρος Παναγιώτης Μακρίδης, μέσω του BBC του απαντάει: «Θα μου πει ο Γιούνκερ τι θα ψηφίσω; Δεν είχα σκοπό να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα θα το κάνω».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.