«Εθνικά θέματα δεν είναι μόνο τα ‘εθνικά’»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Δεν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και άλλα άλυτα εθνικά θέματα. Η οικονομική κρίση τους είναι αρκετή, τόνισε (Φωτογραφία: Eurokinissi )

«Εθνικά θέματα δεν είναι μόνο τα ‘εθνικά’» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην αίθουσα του Ινστιτούτου Διπλωματίας.

«Και δεν κατανοώ πώς υπάρχουν αρχηγοί που δεν συζητούν για το εθνικό θέμα της οικονομίας αλλά λένε ‘είμαστε ενωμένοι στα εθνικά’» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Ο κόσμος πρέπει να εκτιμήσει ότι υπάρχει μία τρίτη δύναμη που μάχεται τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό που διατρέχει οριζόντια όλα τα παλιά κόμματα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού για το σημαντικό θέμα της μετανάστευσης ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση:

«Οι απόψεις είτε μηδενικής μετανάστευσης είτε αθρόας αποδοχής μεταναστών κινούνται εκτός πραγματικότητας κι αποδομούν τόσο τις χώρες προέλευσης, όσο και τις χώρες διέλευσης και τελικού προορισμού» και επανέλαβε «ότι φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει να είναι ευθύνη της Ένωσης και ότι η ΕΕ πρέπει να συγκρουσθεί με τις χώρες του δουλεμπορίου».

Όσον αφορά στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική, τόνισε ότι πρέπει να κινηθεί σε 4 άξονες:

  • Παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται
  • Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και προστασία των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας
  • Προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης όσων αντέχει η χώρα με χαρτιά και νόμιμη ασφαλισμένη εργασία
  • Πρόσβαση των μεταναστών στην υγεία και την παιδεία. Δημόσια εκμάθηση των ελληνικών και ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών με προϋπόθεση τη ελληνική εκπαίδευση.

Για το θέμα των σύρων προσφύγων, πρότεινε: «να ζητήσουν άσυλο από την Ελλάδα για το καλό των παιδιών τους και των ίδιων και θα τους δοθεί μέσα σε λίγες μέρες. Και η Πολιτεία, ως οφείλει, να τους στηρίξει στα πρώτα τους βήματα με παροχή στέγης, τροφής και περίθαλψης».

Και συνέχισε λέγοντας «να σταματήσει η εκμετάλλευση τους από πολιτικές και άλλες δυνάμεις που τους πουλάνε κάλπικες ελπίδες για διαβατήρια και μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς κάτι τέτοιο είναι πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας και δε το επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε το κόμμα του θέλει μια νέα Ευρώπη: «όχι να είμαστε ο ‘φτωχός συγγενής’. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος ενός ανυπόληπτου περιθωριακού κράτους-‘καβγατζή’. Δεν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και άλλα άλυτα εθνικά θέματα. Η οικονομική κρίση τους είναι αρκετή. Ούτε απειλές ούτε ενδοτικότητα.»

Για την Κύπρο τόνισε ότι πρέπει «να εκμεταλλευτούμε τη σύγκλιση συμφερόντων μας με τις γειτονικές χώρες, εν προκειμένω, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και να καταστήσουμε την Κύπρο δύναμη σταθερότητας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

» Στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο για εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ. Μόνο έτσι εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων στα ενδεχόμενα έσοδα από υδρογονάνθρακες».

Για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε στην ενίσχυση της επικοινωνίας των δύο χωρών και ορισμού ενός «Έλληνα ειδικού απεσταλμένου για την Τουρκία» ακολουθώντας το γαλλικό παράδειγμα.

Για το θέμα των Σκοπίων υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε την εθνική γραμμή που είναι μία ονομασία για όλες τις χρήσεις, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία».

«Τα Σκόπια πρέπει να επιλέξουν Ευρώπη ή απομόνωση, η Ευρώπη περνάει από την Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ένοπλες δυνάμεις έκανε λόγο για «θέσπιση Συμβουλίου Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής με παλαιά και νέα στελέχη του Στρατού» και επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού για «ορισμό μόνιμου υφυπουργού Άμυνας, προερχόμενου από τις Ένοπλες Δυνάμεις για να υπάρχει σχεδιασμός και συνέχεια».

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.