ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2Διευρύνεται η διαφορά υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με φόντο τη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Interview που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η ψαλίδα έχει ανοίξει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) να «ψηφίζει» πολιτική σταθερότητα και εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, έναντι του 37% που επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως η κοινή γνώμη παύει να είναι διχασμένη στο ερώτημα «αν είναι καλύτερο για τη χώρα η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να πάμε σε πρόωρες εκλογές», όπως προκύπτει από τα ευρήματα, και παίρνει θέση απέναντι στο ρίσκο, στην αβεβαιότητα και στον κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα οι θυσίες των πολιτών.

Ενδεικτικό της ενίσχυσης αυτής της τάσης είναι το γεγονός πως, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό 24% τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές γυρίζοντας την πλάτη στη συναίνεση και βάζοντας φιτίλι στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Στην ίδια έρευνα, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα δέκα μονάδων απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην καταλληλότητα πρωθυπουργού και συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά βρίσκεται στο 3,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με ποσοστό 28,6% έναντι 25,5% που συγκεντρώνει η Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται τρίτο κόμμα με 5,5%, ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,6% και το Ποτάμι με 4,1%. Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει πτώση και βρίσκεται για πρώτη φορά κάτω από 4% (3,9%), ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι καταγράφουν ποσοστό 2,2%.

Η αποχώρηση του Παναγιώτη Μελά από το κόμμα του Πάνου Καμμένου ήταν μια ακόμη ένδειξη ότι οι ΑΝ.ΕΛ. φυλλορροούν, ενώ οι καταγγελίες της Χρυσούλας Ξουλίδου περί απόπειρας χρηματισμού δεν είχαν επικοινωνιακά το αποτέλεσμα που θα περίμενε ο πρόεδρος του κόμματος. Σε πολύ χαμηλά ποσοστά διατηρείται η ΔΗΜ.ΑΡ., την οποία η έρευνα της Interview εμφανίζει στο 1,4%.

Οπως επισημαίνουν εκλογικοί παρατηρητές, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «διασφαλιστεί», αφού ένα μεγάλο ποσοστό, που πλησιάζει το 20%, ανήκει στους αναποφάσιστους. Συγκεκριμένα, 8,2% απαντά «άλλο», 11% είναι αναποφάσιστοι και 5% επιλέγει «άκυρο, λευκό».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει «πιάσει ταβάνι», αφού βρίσκεται στο 80%, ενώ η συσπείρωση της Ν.Δ. αγγίζει το 67%. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμούν πως η κυβερνητική πολιτική, δείχνοντας κοινωνικό πρόσωπο και ξεπερνώντας τον τελευταίο κάβο με την τρόικα, θα μπορέσει να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς «απέναντι στο λαϊκισμό και τις ανέξοδες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

kkatsavou@e-typos.com

 

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.