Έμμεση ικανοποίηση του αιτήματος της τρόικας να απαγορεύεται η μεταφορά από τη ρύθμιση των 12 και των 48 δόσεων, στη ρύθμιση των 72 ή των 100 εξετάζει η κυβέρνηση.

leftaΗ τρόικα, πέραν του να αποσυρθούν οι βεβαιωμένες οφειλές από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να απαγορευτεί στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες

ρυθμίσεις (σ.σ. τη λεγόμενη ρύθμιση της Νέας Αρχής με τις 48 δόσεις αλλά και την πάγια  ρύθμιση των 48 δόσεων) η δυνατότητα να μεταφερθούν στη ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων.

Η κυβέρνηση, στο email της προς την τρόικα δηλώνει απρόθυμη να πάει για 3η φορά στη Βουλή προκειμένου να τροποποιήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη απαγόρευση θα έθετε θέματα συνταγματικότητας και διακριτής μεταχείρισης των φορολογουμένων. Φαίνεται όμως ότι αναζητούνται τρόποι ικανοποίησης της τρόικας δια της πλαγίας. Έτσι, εξετάζονται είτε η θέσπιση ισχυρών κινήτρων για την παραμονή στις ρυθμίσεις με τις λιγότερες δόσεις (π.χ περαιτέρω πτώση του επιτοκίου) είτε η θέσπιση αντικινήτρων κατά τη μεταφορά από τις προηγούμενες στη νέα ρύθμιση.

Αυτή είναι μια από τις αλλαγές που εξετάζονται από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα των ρυθμίσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεν είναι όμως και το μοναδικό. Όπως προκύπτει από το ειδικό κεφάλαιο το οποίο αφιερώνει η κυβέρνηση στο email της, τόσο η ρύθμιση των 48 δόσεων όσο και αυτή των 12 δόσεων, θα επανεξεταστούν. Μπορεί αυτή τη στιγμή οι δύο ρυθμίσεις να έχουν παγώσει και η μοναδική εν ενεργεία ρύθμιση να είναι αυτή των 72 ή 100 δόσεων, ωστόσο από τον Απρίλιο αυτό θα αλλάξει. Η ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων θα λήξει και οι δύο παλαιές ρυθμίσεις θα επανέλθουν έστω και τροποποιημένες. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι για όσους δεν ενταχθούν μέχρι τότε στη νέα ρύθμιση ή ακόμη και γι αυτούς οι οποίοι θα ενταχθούν αλλά δεν θα φανούν συνεπείς στις πληρωμές τους, θα κινηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, κατασχέσεις ακινήτων κλπ).

Μέσω του email προαναγγέλλεται ακόμη και η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά στις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει ότι δεν μπορεί να κατασχεθεί περισσότερο από το 25% του μισθού ή της σύνταξης ενώ σε κάθε περίπτωση είναι ακατάσχετο το ποσό των 1500 ευρώ. Μελετάται αύξηση του ποσοστού από το επίπεδο του 25% αν και στην πράξη αυτό θα έχει εφαρμογή μόνο για τους λίγους και υψηλόμισθους. Τέλος, να αναφερθεί ότι στο email η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα φέρει ακόμη αυστηρότερα μέτρα για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη από όσους οφείλουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.