Η ευγένεια και η ευγνωμοσύνη είναι μεγάλο προσόν για τους ανθρώπους, τόσο για τις συναναστροφές τους όσο και για τους ίδιους. Τι δείχνει νέα έρευνα

THANK YOUΤο να λες απλά “Ευχαριστώ” δεν είναι πάντα ούτε δεδομένο, ούτε εύκολο, όμως νέες έρευνες έδειξαν πως με το να είμαστε ευγενικοί και να δείχνουμε ευγνωμοσύνη για όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας.

Έτσι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχολογίας Applied Psychology, υπάρχουν πέντε σημαντικά πεδία της καθημερινότητάς μας που θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά αν είμαστε ευγνώμονες και ευγενικοί.

Το πρώτο πεδίο είναι αυτό του ύπνου, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, συνήθως, ταλαιπωρούνται από το άγχος και το στρες που βιώνουν κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους ασχολιών, με αποτέλεσμα να αναμασούν πριν πέσουν για ύπνο τα θέματα που τους απασχολούν, εντείνοντας έτσι το πρόβλημά τους. Για αυτόν το λόγο οι ψυχολόγοι προτείνουν στα άτομα που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα να καταγράψουν πριν πέσουν για ύπνο σε ένα χαρτί τα προβλήματα που τους απασχολούν και παράλληλα να καταγράψουν και τις αιτίες που τους προκαλούν ευγνωμοσύνη. Έρευνες, έχουν δείξει πως όσοι έχουν προχωρήσει στην καταγραφή όχι μόνο κατάφεραν να κοιμηθούν αλλά είχαν και έναν ποιοτικό ύπνο.

Ένα άλλο πεδίο είναι οι διάφορες μορφές κατάθλιψης που βιώνουμε κατά καιρούς. Οι ειδικοί, όπως ο πρωτοπόρος της σύγχρονης ψυχολογίας Martin Seligman, προτείνουν γα την αντιμετώπισή τους την καταγραφή των ικανοτήτων μας, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε νέους τρόπους χρήσης τους. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους ειδικούς μας επιτρέπει να εξελισσόμαστε σαν άτομα αφήνοντας πίσω μας τα αρνητικά συναισθήματα. Ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι να ευχαριστήσουμε γραπτώς ανθρώπους που μας βοήθησαν και δεν είχαμε την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε αρκετά.

Ακόμη, για τον εκνευρισμό που βιώνουμε καθημερινά οι ειδικοί προτείνουν την καταγραφή όλων εκείνων των περιστατικών που μας οδήγησαν σε αυτά τα συναισθήματα, αλλά και την καταγραφή όλων εκείνων των πραγμάτων για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, σύντομα θα παρατηρήσουμε ότι όσα μας εκνεύρισαν είναι ασήμαντα σε σύγκριση με αυτά για τα οποία αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη.

Ένα σημαντικό πεδίο, που θα μπορούσε να βελτιωθεί να είμαστε ευγενικοί και ευγνώμονες, είναι αυτός των προσωπικών μας σχέσεων. Όπου και σε αυτή την περίπτωση οι ψυχολόγοι προτείνουν την καταγραφή των των θετικών πράξεων που κάνουμε για τους συντρόφους μας, όπως και την καταγραφή των θετικών πράξεων που κάνουν εκείνοι/ες για εμάς. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις βελτιώνονται σημαντικά όταν δεν συγκεντρωνόμαστε στις αρνητικές πράξεις αλλά δείχνουμε ευγνωμοσύνη στις θετικές.

Τέλος, η ευγένεια και η ευγνωμοσύνη βοηθούν την αποδοτικότητά μας στην εργασία μας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως όταν είμαστε ευγνώμονες για την δουλειά που καταφέρνουμε να βγάλουμε εις πέρας κάθε μέρα και για τους μικρούς στόχους που κατακτάμε στην καθημερινότητά μας, τότε αποκτάμε τη δύναμη να συνεχίσουμε παρακάτω.

Σύμφωνα με τις μελέτες, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για ότι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας και να μην απογοητευόμαστε ή να γκρινιάζουμε συνεχώς καθώς αυτά τα δύο συναισθήματα δεν επηρεάζουν μόνο την καθημερινότητα, την ψυχολογία μας αλλά και την υγεία μας.

 NYMAG

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.