HAMILTON - F1Ο Lewis Hamilton είναι αυτήν την Κυριακή ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Ο οδηγός της Mercedes, ύστερα από μιαν εκπληκτική σεζόν, κέρδισε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς και κατάκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Ο Hamilton προηγήθηκε στον αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος και η ζωή του έγινε πολύ ευκολότερη όταν ο Nico Rosberg έπεσε πολύ πίσω λόγω προβλημάτων στο μονοθέσιό του. Πολύ καλό αγώνα έκαναν οι οδηγοί της Williams, με τον Felipe Massa να παίρνει τη 2η θέση και τον Valtteri Bottas να ανεβαίνει επίσης στο βάθρο με την 3η θέση. Ακολούθησαν οι Daniel Ricciardo. Jenson Button, Nico Hulkenberg, Sergio Perez, Sebastian Vettel, Fernando Alonso και Kimi Raikkonen.

Η αγωνία είχε κορυφωθεί τα λίγα δευτερόλεπτα προτού σβήσουν τα κόκκινα φώτα στο σούρουπο της Yas Marina. Μόλις δόθηκε το σύνθημα της εκκίνησης, ο Lewis Hamilton έκανε αυτό που έπρεπε με άψογο τρόπο και αποφεύγοντας το σπινάρισμα των τροχών έστριψε στην πρώτη στροφή πολύ μπροστά από τον Nico Rosberg, ο οποίος όχι απλώς δεν μπορούσε να πιάσει το μεγάλο του αντίπαλο, αλλά έπρεπε να αμυνθεί για να κρατήσει πίσω του στην 3η θέση τον Felipe Massa. Αντίθετα, πολύ κακή εκκίνηση έκανε ο Valtteri Bottas, που έπεσε 10ος. Πιο πίσω ο Kevin Magnussen είχε επαφή με τον Adrian Sutil. Οι δύο Red Bull ξεκίνησαν από το pit lane και άρχιζαν σιφά-σιφά να κερδίζουν θέσεις.

Ο Hamilton διατηρούσε το προβάδισμά του έναντι του Rosberg και άνοιγε λίγο-λίγο τη διαφορά τους, όταν πολύ νωρίς, στον 6ο γύρο, ξεκίνησαν τα pit stop για να «ξεφορτωθούν» οι οδηγοί της πρώτης 10άδας τα πολύ μαλακά ελαστικά για να βάλουν τα μαλακά. Την αρχή έκανε ο Fernando Alonso και στους επόμενους γύρους ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Μετά το γύρο των pit stop οι Hamilton, Rosberg και Massa διατηρήθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις και τους ακολουθούσαν όσοι είχαν ξεκινήσει με τα μαλακά ελαστικά, δηλαδή τη σκληρότερη επιλογή για το Abu Dhabi, και δεν είχαν σταματήσει ακόμα.

Ο Hamilton έλεγχε τη διαφορά του από τον Rosberg στην περιοχή των 2,5 έως 3 δευτερολέπτων και οι δύο τους απομακρύνονταν σταθερά από τον Massa. Ο Bottas είχε ανέβει ξανά στην 4η θέση, μπροστά από τους Button, Alonso, Raikkonen, Perez και Hulkenberg. Μεγάλος κερδισμένος ο Ricciardo, ο οποίος με το πολύ μεγάλο stint που έκανε με τα μαλακά ελαστικά είχε μπει στη 10άδα.

Η μάχη για τον τίτλο πήρε διαφορετική τροπή, όταν λίγο πριν από το μέσον του αγώνα ο Nico Rosberg άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ERS στη μονάδα ισχύος της Mercedes και έχανε αρκετά δευτερόλεπτα σε κάθε γύρο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Massa να τον φτάσει και να τον περάσει λίγο αργότερα, τη στιγμή που ο Hamilton απομακρυνόταν στον ορίζοντα. Ακριβώς μόλις περάσαμε το μέσον του αγώνα, η νύχτα στο Abu Dhabi φωτίστηκε από την τεράστια φλόγα που βγήκε από το πίσω μέρος της Lotus του Pastor Maldonado, όταν ο Βενεζουελανός σταμάτησε και εγκατέλειψε.

Ο Rosberg συνέχισε να κινείται αρκετά πιο αργά από τους υπόλοιπους πρωτοπόρους και λίγο αργότερα έχασε και την 3η θέση από τον Bottas, ενώ τον απειλούσε και ο Ricciardo. Όταν μάλιστα ήρθε η ώρα να κάνει το τελευταίο του pit stop έπεσε στην 7η θέση, που δεν του αρκούσε ακόμα κι αν ο Hamilton εγκατέλειπε τον αγώνα. Τα βάσανα για τον Rosberg όμως δεν είχαν τελειώσει καθώς όσο περνούσαν οι γύροι εμφανίζονταν κι άλλα προβλήματα στο μονοθέσιο της Mercedes.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, για τη νίκη στον αγώνα δινόταν μια ενδιαφέρουσα μάχη. Ο Felipe Massa βρισκόταν για πολλή ώρα στην πρωτοπορία γιατί καθυστέρησε πολύ το 2ο pit stop του ώστε να βγει στην πίστα για τους τελευταίους 11 γύρους πίσω από τον Lewis Hamilton αλλά με τα πολύ μαλακά ελαστικά της Pirelli στο μονοθέσιο της Williams. Όντως, ο Massa αμέσως άρχισε να γράφει ταχύτερους γύρους για να μειώσει τη διαφορά από τον Hamilton.

Τη στρατηγική του μικρού τελευταίου stint με τα πολύ μαλακά ελαστικά ακολούθησαν και οι Red Bull, κάτι που έφερε τον Ricciardo στην 4η θέση, πίσω από τον Bottas, παρότι είχε ξεκινήσει από το pitlane. Πιο πίσω έρχονταν οι Button, Hulkenberg, Perez, Vettel, Alonso και Raikkonen. Ο Rosberg είχε πέσει πια εκτός βαθμολογούμενης 10άδας και μαζί με αυτό εκτός μάχης για τον τίτλο.

Στους τελευταίους γύρους ο Hamilton κατάφερε να κρατηθεί μπροστά από τον Massa και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του δεύτερου παγκόσμιου πρωταθλήματος F1 της καριέρας του με τον ιδανικό τρόπο: τη νίκη στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Οι δύο οδηγοί της Williams ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών, με τον Massa στη 2η θέση και τον Bottas στην 3η, ολοκληρώνοντας μιαν εξαιρετική χρονιά για την ομάδα, που πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Ακολούθησαν οι Daniel Ricciardo. Jenson Button, Nico Hulkenberg, Sergio Perez, Sebastian Vettel, Fernando Alonso και Kimi Raikkonen.

Η σεζόν του 2014 ολοκληρώθηκε για τη Formula 1. Οι ομάδες θα μείνουν στο Abu Dhabi για 2 ημέρες δοκιμών και ύστερα θα επιστρέψουν στα εργοστάσιά τους, για να προετοιμαστούν για το 2015.

» Αποτελέσματα GP Abu Dhabi

» Βαθμολογίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.