Σε ποια σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα υποχωρεί η Κυβέρνηση

LEFTAΤα ανοιχτά θέματα στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά  παραμένουν στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης, που ακόμα πραγματοποιείται “από απόσταση” ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα.

Οι κυβερνητικές υπαναχωρήσεις, μπορεί να μην αφορούν τα καίρια ζητήματα που οι δανειστές της χώρας έχουν θέσει, άτυπα, δηλαδή αύξηση στα όρια ηλικίας και μειώσεις στις συντάξεις, αλλά δείχνουν το σημείο, που έως αυτή την ώρα, μπορεί να φτάσει το Μαξίμου, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή, αλλά με τη “δαμόκλειο σπάθη” των εκλογών να παραμένει στη θέση της, είναι μάλλον δύσκολο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Απομένει η πλευρά της τρόικα εάν θα κάνει ένα βήμα πιο πίσω, κάτι που έως τώρα δεν φαντάζει τόσο πιθανό. Σε κάθε περίπτωση τα θέματα που το Μαξίμου επιλέγει να “αγγίξει”, μετά και την χθεσινή, νέα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, είναι τα εξής:

*Απεργία: Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα της τρόικα, για προκήρυξη απεργίας με το 50% +1 του συνόλου των μελών ενός κλάδου και όχι μέσω απόφασης της πλειοψηφίας ενός ΔΣ, όπως γίνεται έως τώρα. Το ΠΑΣΟΚ όμως, που έχει βαθιές ρίζες στο συνδικαλιστικό κίνημα, εκφράζει την αντίθεσή του, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

*Ανταπεργία (lock out): Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να κάνει αποδεκτή την απαίτηση της τρόικα για επαναφορά του lock out με νόμο. Ξανά όμως το ΠΑΣΟΚ προβάλλει αντιστάσεις. Πάντως, εάν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε θα έρθει διάταξη στη Βουλή στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι «ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού». Θεωρείται από κυβερνητικές πηγές ότι έτσι, προστατεύεται επαρκώς ο εργοδότης.

* Ασφαλιστικό: Το Μαξίμου δέχεται μόνο να συζητήσει τυχόν επιμέρους αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θα αφορούν πιθανές ενοποιήσεις ταμείων. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπαίνει στην ουσία των αιτημάτων της τρόικα, που αφορούν αυξήσεις ορίων ηλικίας σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (μητέρες με ανήλικο, παλαιοί ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες), όπως επίσης και μειώσεις συντάξεων σε ταμεία που καταγράφουν συστηματικά ελλείμματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.