«’Ένα εξάμηνο, ίσως οκτάμηνο είναι ένας μίνιμουμ χρόνος για να μπορέσουν οι επιστήμονες να καταλήξουν στα αποτελέσματα των ερευνών τους» είπε σήμερα η Λίνα Μενδώνη.

MENDWNH«H δουλειά των αρχαιολόγων εν μέρει τελείωσε στο πεδίο» σημείωσε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι «η πολλή πολλή δουλειά είναι η μελέτη των ευρημάτων».

«Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι μία σειρά εξετάσεων και ερευνών που θα γίνουν από τους παλαιοανθρωπολόγους και τους ανθρωπολόγους… Ακόμα δεν έχει καταλήξει το υπουργείο Πολιτισμού σε ποιά ομάδα ειδικών θα αναθέσει τη συγκεκριμένη εργασία (σ.σ. ανάλυσης DNA)».

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό μελετά τις προτάσεις που έχουν ήδη καταθέσει επαΐοντες προκειμένου να καταλήξει.

Τα οστά της λεκάνης του σκελετού δεν είναι ακέραια

«Εάν είχαν βρεθεί ακέραια τα οστά της λεκάνης, με τις βασικές γνώσεις που έχουν οι αρχαιολόγοι θα μπορούσε κανείς να πει εάν ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα ή σε άνδρα. Καθώς τα οστά δεν βρέθηκαν ακέραια, δυσκολεύουν τα πράγματα..

Η Λίνα Μενδώνη είπε ότι οι επιστήμονες θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ μήνες για να καταλήξουν στο αποτέλεσμα των μελετών στα ανθρωπολογικά ευρήματα.

Απέφυγε να απαντήσει σε ποιον μπορεί να ανήκει ο σκελετός, λέγοντας ότι προτιμά να μείνουμε στα δεδομένα και πρέπει να γίνουν οι έρευνες για να δούμε αν θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την ταυτοποίηση του όποιου νεκρού.

Ανάλυση DNA για Βεργίνα

Η Λίνα Μενδώνη επανέλαβε ότι η πανεπιστημιακή ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που ασχολείται με τη Βεργίνα ζητά να γίνει εξέταση DNA στα οστά του Φιλίππου, προσέθεσε όμως ότι η διαδικασία θα είναι δύσκολη. Αφενός γιατί τα οστά από τη λάρνακα στον βασιλικό τάφο της Βεργίνας είμαι καμένα (κατά το τελετουργικό της εποχής στη Μακεδονία), αφετέρου επειδή οι επιστήμονες, όταν βρέθηκε η λάρνακα του Φιλίππου, δεν θα μπορούσαν να έχουν την ίδια μέριμνα για το ανθρωπολογικό υλικό, με συνέπεια να έχουν πιάσει πολλά χέρια τα οστά και να έχουν μεταφερθεί σε πολλά εργαστήρια.

Οι δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη έγιναν στο ραδιόφωνο του Σκάι.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.