Το στόμα μας φιλοξενεί περισσότερα από 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Μερικά από αυτά μεταφέρονται πολύ εύκολα με το φιλί, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη.

FILIΕρευνητές από τον Οργανισμό Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO) μελέτησαν 21 ζευγάρια ώστε να διαπιστώσουν πόσο εύκολα μεταφέρονται οι μικροοργανισμοί με το φιλί.

Διαπίστωσαν ότι με ένα μόνο φιλί διάρκειας 10 δευτερολέπτων μεταδίδονται έως και 80 εκατομμύρια βακτήρια!

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από τη γλώσσα και το σάλιο των συμμετεχόντων πριν και μετά από ένα χρονομετρημένο φιλί διάρκειας 10 δευτερολέπτων.

Ο ένας εκ των δύο συντρόφων έπρεπε στη συνέχεια να πιεί ένα ρόφημα με προβιοτικά (ζωντανά μικρόβια ωφέλιμα για την υγεία). Το ζευγάρι έπρεπε να φιληθεί ξανά και οι ερευνητές πήραν εκ νέου δείγματα. Περίπου 80 εκατομμύρια βακτήρια είχαν μεταφερθεί από τον ένα σύντροφο στον άλλο με το φιλί, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Remco Kort επισημαίνει πως «το φιλί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες βακτηρίων σε μικρό χρονικό διάστημα».

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Microbiome.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.