Στη διάθεση των ιδιοκτητών από τις 07:30 το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για διόρθωση των λαθών. Δυνατότητα παρέμβασης σε πέντε έντυπα.Ποιοί θα πάνε εφορία και γιατί

E9Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες μπορούν να διορθώσουν τα λάθη στο Ε9 που

οδήγησαν στην …υπερχρέωση τους με ΕΝΦΙΑ. Τα χρονικά περιθώρια –μέχρι νεωτέρας- θα είναι ασφυκτικά, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι δυνατότητα διόρθωσης των λαθών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις υπάρχει μόνο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο, ήδη έχει δρομολογηθεί η κατάθεση τροπολογίας για την παράταση της προθεσμίας.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρέμβουν σε πέντε διαφορετικές δηλώσεις επηρεάζοντας, αντίστοιχα, πέντε διαφορετικούς φόρους:

1.      Τον ΕΝΦΙΑ του 2014

2.      Τον ΦΑΠ του 2013

3.      Τον ΦΑΠ του 2012

4.      Τον ΦΑΠ του 2011 και

5.      Τον ΦΑΠ του 2010 (σ.σ. το δικαίωμα τροποποιήσεων θα δοθεί μόνο στα φυσικά και όχι στα νομικά πρόσωπα).

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ που «καίει» και τον περισσότερο κόσμο (σ.σ. τα λάθη εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από δύο εκατομμύρια) η ηλεκτρονική εφαρμογή που έθεσε στη διάθεση του κοινού η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ επιτρέπει την αυτόματη εκκαθάριση. Δηλαδή, με το που θα γίνεται η διόρθωση, αυτόματα θα εκδίδεται το καινούργιο εκκαθαριστικό ενώ θα προσαρμόζονται και οι δόσεις στα νέα δεδομένα. Δηλαδή, αν κάποιος σήμερα έχει φορτωθεί με ΕΝΦΙΑ 600 ευρώ, μέχρι στιγμής έχει πληρώσει δύο δόσεις των 100 ευρώ και του υπολείπονται άλλες τέσσερις δόσεις των 100 ευρώ. Αν υποτεθεί ότι από τη διόρθωση προκύψει μείωση φόρου 200 ευρώ τότε η συνολική οφειλή από τα 600 ευρώ θα περιορίζεται στα 400 ευρώ και –δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έχει ήδη πληρώσει τα 200 ευρώ- θα του απομένουν τέσσερις δόσεις των 50 ευρώ η καθεμία.

Όσοι ανοίξουν την ηλεκτρονική εφαρμογή, θα διαπιστώσουν ότι στα εκκαθαριστικά υπάρχουν «ενδείξεις» στα σημεία όπου το υπουργείο Οικονομικών έκανε από μόνο του συμπληρώσεις βάσει «παραδοχών». Τι έχει συμβεί; Με απόφαση Σαββαΐδου, της 30ης Ιουλίου (εκδόθηκε μια ημέρα πριν ανέβουν τα αρχικά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ) όλα τα κενά στα έντυπα Ε9 των φορολογουμένων συμπληρώθηκαν βάσει παραδοχών.

Για παράδειγμα, σε ακίνητα από τα οποία έλειπε ο όροφος, θεωρήθηκε ότι όλα αυτά τα διαμερίσματα βρίσκονται στον 6ο όροφο και ας είναι η πραγματικότητα διαφορετική. Σε περιουσιακά στοιχεία από τα οποία λείπει το ποσοστό ιδιοκτησίας, θεωρήθηκε ότι αυτά ανήκουν κατά 100% στον υπόχρεο ενώ ακίνητα στα οποία δεν διευκρινιζόταν αν ανήκουν κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα στον υπόχρεο, θεωρήθηκε ότι του ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα. Για όλες τις συμπληρώσεις βάσει «παραδοχών» οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου ένα εκατομμύριο, υπάρχει ένδειξη στα εκκαθαριστικά έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να εντοπίσουν άμεσα το αυθαίρετα συμπληρωμένο στοιχείο και να το διορθώσουν. Στους ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας, αναμένεται να σταλεί και προειδοποιητικό email.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία, αφορά στους ιδιοκτήτες με κενά διαμερίσματα. Οι μη ηλεκτροδοτούμενοι χώροι, εκτιμώνται σε πάνω από ένα εκατομμύριο. Ωστόσο, την έκπτωση του 20% που προβλέπει ο νόμος, καρπώθηκαν μόλις 110.000 ιδιοκτησίες. Πολλοί έχασαν την έκπτωση λόγω λάθους. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να συμπληρώσουν σωστά τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ στο έντυπο Ε9, ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν διορθώσεις και στο έντυπο Ε2 (όπου δηλώνονται τα κενά διαμερίσματα και τα εισοδήματα από ενοίκια). Τέλος, μεγάλη κατηγορία λάθους είναι και τα ημιτελή διαμερίσματα. Σε αυτά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ότι οι χώροι εκτός από ημιτελείς είναι και μη ηλεκτροδοτούμενοι προκειμένου να λάβουν την έκπτωση του 40% που προβλέπει ο νόμος.

Από τη διαδικασία διόρθωσης των λαθών, αναμένεται να διαγραφούν βεβαιωμένοι φόροι από ο ΕΝΦΙΑ άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Όσοι μέσα από τη διόρθωση εξασφαλίσουν μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, θα χρειαστεί να προσκομίσουν έγγραφα και ντοκουμέντα στην εφορία όπου και θα κληθούν αυτομάτως για έλεγχο. Με το που θα γίνεται η διόρθωση του Ε9 και θα προκύπτει μείωση φόρου άνω του προβλεπόμενου από τον νόμο ορίου, αυτόματα θα παγώνει η διαδικασία της εκκαθάρισης η οποία και θα ολοκληρώνεται μόνο μετά από επίσκεψη στην εφορία.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.