Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ετσι ήταν η αρμάμαξα που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου -Τα χρυσά κιονόκρανα και η τροπαιοφόρος Νίκη (εικόνες)

14 Νοεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΗ χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη προκάλεσε δέος. Μετά από τρεις μήνες βρέθηκε ο νεκρός του τάφου και πλέον όλος ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης DNA που θα γίνει στα οστά που βρέθηκαν και θα δώσει στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων, η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ εξέφρασε την άποψη ξανά, ότι ο τάφος ενδέχεται να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο (κάτι το οποίο βέβαια σχεδόν απέκλεισε η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη). Οπως και να έχει τα σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού φούντωσαν από χθες το μεσημέρι και σίγουρα το ενδεχόμενο να ανήκει στον μεγάλο στρατηλάτη σαγηνεύει ολόκληρο τον πλανήτη. Ετσι, και με αυτή την ευκαιρεία, παρακάτω παρουσιάζεται η αρμάμαξα που θεωρείται ότι μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα πάντα με τις ιστορικές αναφορές που υπάρχουν γύρω από το θέμα αυτό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ιστορικές αναφορές, το 321, σχεδόν δύο χρόνια μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, ο Αρριδαίος ολοκλήρωσε την κατασκευή της αρμάμαξας, που θα μετέφερε τη σορό του Αλεξάνδρου από τη Βαβυλώνα στο μαντείο του Αμμωνα, όπως ήταν η επιθυμία του.

Η σαρκοφάγος ήταν από σφυρήλατο χρυσό και γεμάτη με αρώματα, για να συντηρείται η μούμια, ενώ ήταν σφραγισμένη νε εφαρμοστό χρυσό κάλυμμα. Πάνω της ήταν τοποθετημένη μια χρυσοποίκιλτη φοινικίδα (κόκκινη πολεμική σημαία) και δίπλα της τα όπλα του νεκρού.

Η αρμάμαξα είχε θολωτή οροφή πλάτους 8 πήχεων (3,7μ) και μήκους 12 πήχεων (5,55μ) με λιθοκόλλητες ψηφίδες. Τη βάση της καμάρας περιέτρεχε παραλληλόγραμμος θριγκός με ανάγλυφες προτομές τραγελάφων (φανταστικών ζώων), απ’ τις οποίους κρέμονταν χρυσοί κρίκοι διαμέτρου 2 παλαμών (περίπου 14,8 εκατοστών), όπου ήταν περασμένο πομπικό στέμμα στολισμένο μεγαλόπρεπα με όλων των ειδών τα χρώματα. Στις άκρες υπήρχαν δικτυωτά κρόσσια με μεγάλα κουδούνια, για να φτάνει ο ήχος τους πολύ μακρυά.

Στις 4 γωνίες της καμάρας στεκόταν από μία χρυσή τροπαιοφόρος Νίκη και η κιονοστοιχία, που στήριζε την καμάρα, ήταν χρυσή με ιωνικού ρυθμού κιονόκρανα.iefimerida

This entry was posted on Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου, 2014 at 00:31 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply