ΑΟΖΑνεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να μιλά με προκλητικό τρόπο για την ΑΟΖ της Κύπρου, δείχνοντας ότι επιδιώκει να τραβήξει το σκοινί στα άκρα. Ο Ερντογάν διαμηνύει ότι «δεν θα κάνει πίσω», ενώ ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΝ ανακοίνωσε ότι έχουν δοθεί κανόνες εμπλοκής στα πολεμικά σκάφη της χώρας του, εφόσον διασταυρωθούν με ελληνικά πλοία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει διαμηνύσει στην ελληνική και στην κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο», είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση που έδωσε σε διαμεσολαβητικές προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τρίτους παράγοντες.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια των ασκήσεων «Γαλάζια Φάλαινα» που πραγματοποιούν συναντηθούν με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά σκάφη, απάντησε: «Θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».

Σημειωτέον ότι οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές. Είνα προφανές ότι η στρατιωτική αυτή φρασεολογία παραπέμπει σε διάθεση κλιμάκωσης της έντασης (κατ’ αρχάς σε επίπεδο φραστικό-επικοινωνιακό)…

Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» και πως παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. «Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση», σημείωσε.

Οι ασκήσεις «Γαλάζια φάλαινα» διεξάγονται από τις 6 έως τις 14 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή και νατοϊκών δυνάμεων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.