ΛΟΥΙΖΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: «ΠΛΗΡΩΣΕ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ
ΛΟΥΙΖΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
«Πρωταγωνίστρια» στην πιο σκληρή τραγωδία της ζωής της είναι αυτές τις μέρες η Λουίζα Τζουβάνι-Παπαθανάση, η ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μία από τις πιο γνωστές ηθοποιούς της Αλβανίας, ο γιος της οποίας ήταν ο δράστης του μακελειού που έγινε σε ένα κακόφημο νυκτερινό κέντρο στα Τίρανα.

Ο 26χρονος Κονσταντίν δεν δίστασε να σηκώσει το όπλο του και να σκοτώσει δύο άτομα με τα οποία είχε διαφορές, αλλά και έναν 60χρονο Ιταλό που… κοιμόταν σε διπλανό τραπέζι, ενώ από τον εξοστρακισμό σφαίρας έχασε τη ζωή του και ο 19χρονος κολλητός του φίλος, με τον οποίο πήγαν μαζί στο νυχτερινό κέντρο!

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν αμέσως πάνω στην 50χρονη Λουίζα. Στενή φίλη μαζί με τον σύζυγό της Γκιέργκι -έναν από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της Αλβανίας- του πρωθυπουργού της χώρας Εντι Ράμα, τέθηκε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας επικεφαλής της Επιτροπής Αναγέννησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ανέλαβε να βγάλει το κόμμα από την κρίση και να φέρει στην ηγεσία του τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ομως το ξεχωριστό αυτό ζευγάρι της αλβανικής ελίτ «πληρώνει» την αδυναμία του στο μοναχοπαίδι τους, τον Κονσταντίν, που, εκτός από το πρόσφατο φονικό, έχει στο ενεργητικό του έναν περίεργο φόνο το 2011 αλλά και άλλες ιστορίες παραβατικής συμπεριφοράς. Μάλιστα, φέρεται να είναι αναμεμειγμένος ακόμη και με τους «βαρόνους» των ναρκωτικών του περίφημου Λαζαράτι.

Τα εγκλήματα του Κονσταντίν, με αποκορύφωμα το μακελειό στα Τίρανα, οδήγησαν τη Λουίζα Τζουβάνι-Παπαθανάση στην απόφαση να εγκαταλείψει τον πολιτικό στίβο.

Τα εγκλήματα του Κονσταντίν, με αποκορύφωμα το μακελειό στα Τίρανα, οδήγησαν τη Λουίζα Τζουβάνι-Παπαθανάση στην απόφαση να εγκαταλείψει τον πολιτικό στίβο.

Την επόμενη μέρα του μακελειού, η Λουίζα Τζουβάνι εμφανίστηκε μαυροφορεμένη και με δάκρυα στα μάτια, έχοντας στο πλευρό της τον ίδιο τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, σε μια αίθουσα της αλβανικής Βουλής, για να καταδικάσει το έγκλημα και να ανακοινώσει την παραίτησή της από τη θέση της βουλευτού.

Ο 26χρονος ήταν και πάλι αρνητικός πρωταγωνιστής, όταν τον Ιούνιο, η αστυνομία πραγματοποίησε την -περίφημη πλέον- επιχείρηση στο Λαζαράτι, προκειμένου να εξαρθρώσει τον μεγαλύτερο χασισοβολώνα της Ευρώπης. Στη λίστα με τους υπόπτους, που δόθηκε στη δημοσιότητα, φιγούραρε το όνομα του Κονσταντίν Τζουβάνι! Την επόμενη μέρα η Λουίζα Τζουβάνι εμφάνισε τον γιο της στη Βουλή και ανέφερε ότι είναι μαζί της και ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση, προκαλώντας δυσμενή σχόλια.

Σπουδαίο καλλιτεχνικό ζευγάρι
Η Λουίζα Τζουβάνι και ο σύζυγός της, Γκιέργκι, αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά ζευγάρια της καλλιτεχνικής ελίτ της Αλβανίας, με συνεχή και ουσιαστική παρουσία, τόσο στον πολιτισμό όσο και στην πολιτική. Με ενεργό συμμετοχή σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, σε μετακλήσεις θεατρικών σχημάτων ανά την Ευρώπη, με ιδιαίτερη σχέση και με την Ελλάδα.

Η δημοφιλής ηθοποιός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, με τον οποίο διατηρεί στενές φιλικές και οικογενειακές σχέσεις.

Η δημοφιλής ηθοποιός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, με τον οποίο διατηρεί στενές φιλικές και οικογενειακές σχέσεις.

Ο Γκιέργκι είναι περισσότερο σκηνοθέτης του κινηματογράφου και μάλιστα του ανεξάρτητου σινεμά στη γειτονική χώρα, ενώ η Λουίζα έχει μεγαλύτερη παρουσία στα θεατρικά δρώμενα, συμμετέχει ωστόσο στα καστ των ταινιών του συζύγου της και άλλων σκηνοθετών. Μεταξύ αυτών και ο Ελληνας Δημήτρης Κουτσαμπασιάκος, ο οποίος την επέλεξε για τη γνωστή ταινία του «Ο γιος του φύλακα» που το 2006 απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και το Βραβείο Κοινού στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό ζευγάρι, που κοσμεί τον πολιτισμό της Αλβανίας. Είχε όμως την ατυχία να αποκτήσει ένα πολύ κακό παιδί», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» μια φίλη τους που μένει και εργάζεται στην Αθήνα.

Παραστάσεις και στην Ελλάδα

Σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας, με την οποία όμως δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις.

Σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας, με την οποία όμως δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις.

Η τελευταία της επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Λουίζα Τζουβάνι εμφανίστηκε στο θέατρο «Αργώ», ερμηνεύοντας τον συγκλονιστικό μονόλογο του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα», σε σκηνοθεσία του Κίτσο Λόντο, από το Planodhio Theatro. Ο θίασος ήρθε για μία και μοναδική παράσταση στην Ελλάδα και μάλιστα η Τζουβάνι, ο σκηνοθέτης και η σκηνογράφος Μπλερίνα Κοκόνα ανέλαβαν προσωπικά όλα τα έξοδα. Η παράσταση ήταν δωρεάν, οι 300 θέσεις του θεάτρου «Αργώ» αποδείχτηκαν λίγες και στο τέλος η πρωταγωνίστρια έκλεισε τον μονόλογο στα ελληνικά, τα οποία μιλάει ικανοποιητικά.

Εναν μήνα μετά, στο τέλος Μαΐου, το Planodhio Theatro φιλοξένησε στην Ακαδημία Τεχνών στα Τίρανα την Εταιρεία Θεάτρου «Πράξη Επτά», του Θεόδωρου Γράμψα, που παρουσίασε το ίδιο έργο με την Τζένη Σταυροπούλου. Την επόμενη μέρα η Λουίζα Τζουβάνι ανέβηκε στην ίδια σκηνή και ερμήνευσε τη δική της «Δεσποινίς Μαργαρίτα», σε μια παράσταση «πιο εσωτερική, λιτή, υπόγειας βίας», όπως έγραψε ο Τύπος. «Είδα μια ουσιαστική ηθοποιό σε μια εξαιρετική παράσταση. Διαφορετική από τη δική μας, με μια άλλη προσέγγιση, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν την ήξερα ως ηθοποιό, αλλά την απόλαυσα και θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί της», λέει ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Γράμψας. Στους θαυμαστές της συγκαταλέγεται και ο σκηνοθέτης Κίτσο Λόντο, φίλος και συμμαθητής του Εντι Ράμα. Εζησε τέσσερα χρόνια στην Αθήνα και συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, για να επιστρέψει στη συνέχεια στο Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας ως διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής του, χρησιμοποιώντας συχνά ως πρωταγωνίστρια στα έργα του την κ. Τζουβάνι.

Με τον σύζυγό της Γκιέργκι, ο οποίος είναι σκηνοθέτης του ανεξάρτητου σινεμά με διεθνή αναγνώριση.

Με τον σύζυγό της Γκιέργκι, ο οποίος είναι σκηνοθέτης του ανεξάρτητου σινεμά με διεθνή αναγνώριση.

ΣΤΟ ΣΑΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ 1986
Πρωταγωνίστρια στον κινηματογράφο αλλά και στο… Σοσιαλιστικό Κόμμα

Τα πρώτα θεατρικά βήματα της Λουίζας Τζουβάνι έγιναν το 1986, όταν αποφοίτησε από την Ακαδημία Τεχνών στα Τίρανα. Ακόμη φοιτήτρια είχε κάνει τα πρώτα κινηματογραφικά της βήματα στην ταινία «Απασιονάτα». Αρχικά συνεργάστηκε για δύο χρόνια με το Θέατρο Estrada στους Αγίους Σαράντα. Από το 1991 όμως επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στα Τίρανα όπου και γνώρισε τον Γκιέργκι Τζουβάνι. Ο τελευταίος την έχρισε πρωταγωνίστρια στις ταινίες του και αργότερα και στη ζωή του.

Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός επί σκηνής. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 θεατρικά έργα και 25 κινηματογραφικές ταινίες.

Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός επί σκηνής. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 θεατρικά έργα και 25 κινηματογραφικές ταινίες.

Μέχρι σήμερα έχει παίξει σε πάνω από 25 κινηματογραφικές ταινίες και συμμετείχε -τις περισσότερες φορές ως πρωταγωνίστρια- στο ανέβασμα παρισσότερων από 50 θεατρικών έργων. Αποτελεί μια από τις βασικές πρωταγωνίστριες του Εθνικού Θεάτρου Αλβανίας, συμμετέχοντας στο ανέβασμα γνωστών έργων του παγκόσμιου θεάτρου όπως «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, «Γλάρος» του Τσέχοφ, «Ριχάρδος Γ’», του Σαίξπηρ κ.ά., ενώ με ανεξάρτητους θιάσους συμμετείχε στον «Χορό του Θανάτου» του Στρίντμπεργκ, στις «Δούλες» του Ζενέ κ.ά.

Από το χωριό Ραχούλα
Η Λουίζα Τζουβάνι-Παπαθανάση γεννήθηκε στο χωριό Ραχούλα της επαρχίας Αλύκου στους Αγίου Σαράντα, το σύνολο των κατοίκων του οποίου είναι ελληνικής καταγωγής. Ο θείος της, Φίλιππας Παπαθανάσης, ήταν δάσκαλος και πέθανε στις φυλακές όπου οδηγήθηκε από το καθεστώς του Χότζα και η προτομή του υπάρχει σήμερα στο χωριό. Η ίδια ωστόσο εντάχθηκε από πολύ νωρίς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το οποίο εκλέγεται βουλευτής από το 2009 και μάλιστα ως δεύτερη στη λίστα της περιφέρειας Αυλώνα.

Πριν εκλεγεί βουλευτής ήταν υπεύθυνη του Τομέα Γυναικών του κόμματος και πρόεδρος -αργότερα αντιπρόεδρος- της επιτροπής για την αναγέννηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Διατηρεί στενές φιλικές και οικογενειακές σχέσεις με τον Εντι Ράμα, ενώ η γνωριμία τους μετρά από την κοινή συμμετοχή τους στην κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή των Τιράνων και της χώρας γενικότερα.

Περιοδεύει τακτικά στα χωριά της νότιας Αλβανίας, σε κάθε προεκλογική περίοδο, ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις της ομογένειας, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τα στελέχη της και τον ντόπιο πληθυσμό.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.