Οι δανειολήπτες μπορούν να προσαρμόσουν τη δόση του δανείου τους χωρίς να χάσουν την επιδότηση επιτοκίου. Η επιμήκυνση της οφειλής μπορεί να φτάνει ως και τα 10 έτη.

oekΤη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις δόσεις των δανείων τους – με μείωση από 40% έως και 90% του μηνιαίου ποσού- έχουν 97.000 οικογένειες που έχουν πάρει δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ. Η νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη

Βουλή (ν. 4053/2014) ξεκινά να εφαρμόζεται άμεσα και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στην τράπεζα που έχουν το δάνεια για να κανονίσουν την επιμήκυνση.

Η υποβολή της αίτησης από τους δανειολήπτες πρέπει να υποβληθεί εντός εξαμήνου

Βασικός όρος για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι οι δανειολήπτες να μην «έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής» ( για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων). Η υποβολή της αίτησης από τους δανειολήπτες πρέπει να υποβληθεί εντός εξαμήνου.

Η σχετική εγκύκλιος φτάνει άμεσα σε όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών και αμέσως μετά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κανονίζουν την επιμήκυνση του δανείου ( κάτι που οδηγεί σε μείωση της δόσης). Η διάρκεια της επιμήκυνσης θα αποφασίζεται σε συνεννόηση με την τράπεζα.

Χθες ο ΟΑΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά παραδείγματα για το όφελος που θα προκύψει για δικαιούχους στην περίπτωση 10ετους επιμήκυνσης.

Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό για τα πρώτα 9 έτη

Αναφερόμενος στη ρύθμιση ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου σημειώνει πως «ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των δικαιούχων να έχουν το δικαίωμα προσαρμογής των δόσεών τους για τα συγκεκριμένα δάνεια χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου.

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους με τις τράπεζες χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου. Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό για τα πρώτα 9 έτη.

Τι προβλέπεται για την επιμήκυνση

  • Τα δάνεια που έλαβαν οι δικαιούχοι με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη το ισόποσου των έξι μηναίων δόσεων.
  • Ο ΟΑΕΔ ( ως καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ), χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα αναφορικά με τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου, θα εξακολουθεί να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που θα καταβληθεί δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον επιτόκιο του δανείου.
  • Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική ρύθμιση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών.

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει να στέλνονται ενημερωτικά σημειώματα και σε δικαιούχους του ΟΕΚ, που τους καλούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, αν δεν τον έχουν ήδη πράξει. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό να υπάρξει «φόρμουλα» και για όσους έχουν πάρει άτοκα δάνεια.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.