F 16
Την δική του εξήγησή για το «διττό» μήνυμα που έστειλε από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης έδωσε ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης, που γοήτευσε τα πλήθη με την επίδειξη των δυνατοτήτων των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο ιπτάμενος επίδειξης των ελληνικών μαχητικών μίλησε την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή του Mega και αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι επιδείξεις και στο περιεχόμενο των όσων είπε.

Πιλότος F-16: Να επαναφέρουμε στη ζωή μας τιμή, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια

«Πίσω από τον ιπτάμενο επίδειξης υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα … Κάποια στιγμή που είναι προμελετημένη και έχουμε συνεννοηθεί μεταξύ μας -την οποία την γνωρίζω εγώ στον αέρα, ποια είναι αυτή- ο αφηγητής δίνει το λόγο στον ιπτάμενο επίδειξης και εγώ μιλάω στον ασύρματο που ο αφηγητής έχει μαζί του. Αυτό που έχει να κάνει είναι να βάλει τον ασύρματο κοντά στο μικρόφωνο και να ακουστώ στα μεγάφωνα … Είναι ένα moto της ομάδας μας, είναι ένα μήνυμα διττό, ένα λογοπαίγνιο αν θέλετε … ζητάμε από τον κόσμο να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, να εντοπίσει δηλαδή το αεροσκάφος και να παρακολουθήσει την επίδειξη. Μεταφορικά όμως μιλώντας ζητάμε από τον κόσμο να επαναφέρει στη ζωή του βασικές αξίες, όπως την τιμή του, την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο σμηναγός της ΠΑ.

Η αναρρίχηση στην θέση του ιπτάμενου επιδείξεων δεν είναι εύκολη, όπως τόνισε. «Απαιτούνται μήνες σκληρής και εντατικής δουλειάς. Περιλαμβάνονται ακαδημαϊκής φύσης αντικείμενα, πτήσεις σε flight simulator, πτήσεις με διθέσια αεροσκάφη και εκπαιδευτή στην πίσω θέση, μέχρι να φτάσει κάποιος να γίνει διαθέσιμος ιπτάμενος επίδειξης και να πετάει με μονοθέσιο αεροσκάφος παρουσία κόσμου».

Ποιος είναι ο «γητευτής των αιθέρων» που συγκίνησε την Ελλάδα

Το ίδιο πολύπλοκη είναι και η οργάνωση κάθε τέτοιου γεγονότος: «Για την συγκεκριμένη επίδειξη προηγήθηκε προετοιμασία 10-15 ημερών, με σχεδίαση όλης της επίδειξης που παρακολουθήσατε, με διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών, των ελικοπτέρων, της πτήσης demo που ακολούθησε. Μετά ακολούθησε ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, δοκιμαστικές πτήσεις όλη την εβδομάδα στον ουρανό της Θεσσαλονίκης -εγώ έκανα την Δευτέρα. Την Τρίτη έγινε πτήση δοκιμής καιρού για να γνωρίζουμε σε τι ύψος βρίσκονται τα νέφη. Πρόκειται για μία καλά ενορχηστρωμένη διαδικασία με πολλές πτυχές οι οποίες είναι μη ορατές».

Ο κ.Στράλης αποκάλυψε επίσης και την ευχή που δίνουν μεταξύ τους οι πιλότοι: «είναι “καλές προσγειώσεις”, γιατί όλα τα αεροσκάφη πάντα απογειώνονται, αλλά όλα δεν προσγειώνονται…».

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.