Οι κίνδυνοι για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Γιατί θα πρέπει να ξεχάσουν τις επιστροφές φόρου και γιατί η επιστροφή τόκων θα γίνει ύστερα από …οκτώ χρόνια;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΦΟΡΙΑΠολυετείς στενούς «δεσμούς» με την εφορία θα αποκτήσουν όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία αποτελεί ήδη νόμο του κράτους.

Για όσο διάστημα οι οφειλέτες εξυπηρετούν τις μηνιαίες δόσεις της νέας ρύθμισης, δεν θα μπορούν να εισπράξουν παρά ελάχιστα από τις όποιες επιστροφές φόρου δικαιούνται, ενώ θα πρέπει είτε να αποπληρώνουν είτε να ρυθμίζουν το πολύ σε 12 δόσεις τις οποίες οφειλές προς την εφορία γεννηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Περιθώρια να μην πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης στην ώρα τους υπάρχουν ελάχιστα – επιτρέπεται μόνο η μικρή καθυστέρηση δύο δόσεων κατά τη διάρκεια κάθε χρονιάς, ενώ αν χαθεί η ρύθμιση δίδεται δεύτερη ευκαιρία μόνο για μια φορά- πράγμα που σημαίνει ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει λυμένα τα προβλήματα ρευστότητας για τα επόμενα χρόνια για να καλύπτει και τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και τις δόσεις της ρύθμισης.
Τι πρέπει να κάνει όποιος ενταχθεί στη ρύθμιση

Δύο παραδείγματα δείχνουν τι ακριβώς πρέπει να κάνει όποιος ενταχθεί στη ρύθμιση. Το πρώτο παράδειγμα, αφορά στους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι ακόμη δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση και θα δοκιμάσουν την τύχη τους για πρώτη φορά.

Φορολογούμενος αποφασίζει να ρυθμίσει τις οφειλές του σε 48 δόσεις. Μετά τη διαγραφή των προσαυξήσεων που προβλέπει ο νόμος, το ποσό που του απομένει να εξοφλήσει φτάνει στις 5.000 ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η ρύθμιση είναι έντοκη, (με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,55%) η κάθε δόση που θα πρέπει να πληρώνει θα ανέρχεται στα 114,13 ευρώ. Για όσο διαρκεί η ρύθμιση ο φορολογούμενος θα πρέπει:

Να ρυθμίζει ή να εξοφλεί τις καινούργιες φορολογικές υποχρεώσεις. Αν για παράδειγμα προκύψει οφειλή 800 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ του 2015, το ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί ή να εξοφληθεί σε 12 δόσεις επίσης έντοκες.
Να ξεχάσει τις επιστροφές φόρου μέχρι του ποσού των 7 δόσεων της ρύθμισης, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση μέχρι του ποσού των 798 ευρώ.

Ο δεύτερος φορολογούμενος έχει ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων το 2013 και έχει ήδη αποπληρώσει τις 12 πρώτες δόσεις. Η αρχική του οφειλή ήταν 10.000 ευρώ και ύστερα από 12 μήνες έχει μειώσει το χρέος στα 7.812 ευρώ. Τώρα αποφασίζει αυτό το ποσό να το εξοφλήσει σε 72 δόσεις (έξι χρόνια). Εκεί που μέχρι σήμερα πλήρωνε 247,05 με τη ρύθμιση των 48 δόσεων (η οποία προέβλεπε επιτόκιο 8,5%) τώρα θα κληθεί να πληρώσει 72 δόσεις με επιτόκιο 4,55%. Η δόση από τα 247 ευρώ θα πέσει στα 124,62 ευρώ. Η ρύθμιση προβλέπει ότι ο φορολογούμενος που φάνηκε συνεπής επί 12 μήνες στη ρύθμιση των 48 δόσεων θα πάρει πίσω τη διαφορά των τόκων. Πλήρωσε τόκους με επιτόκιο 8,5% ενώ θα έπρεπε να πληρώνει με επιτόκιο 4,55%. Πότε θα εισπράξει αυτή τη διαφορά ο φορολογούμενος; Βάσει του νόμου όταν τελειώσει με τη ρύθμιση. Δηλαδή ύστερα από έξι χρόνια.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.