ΜΑΚΑΡΟΝΙΑΤα μακαρόνια είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά και των μικρών παιδιών, αλλά και των ενηλίκων. Επίσης είναι το δικό μου αγαπημένο φαγητό επειδή μαγειρεύονται πολύ εύκολα και δεν αποτελούν πρόκληση για κάποια που δεν έχει καμία σχέση με την κουζίνα. Προσθέτεις μερικά έξτρα υλικά και μπορείς πολύ εύκολα να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου χωρίς να έχεις κοπιάσει ιδιαίτερα.

Με τη βοήθεια των συνεργατών του LadyLike, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συνταγές του διαδικτύου με βασικό συστατικό τα ζυμαρικά για να εμπνευστείς, να δημιουργήσεις και να γιορτάσεις καταλλήλως την παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών.

1. Λιγκουίνι με ντοματίνια και βασιλικό

Υλικά

500 γρ. λιγκουίνι

500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

6 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1/2 κ.γλ. κόκκινο πιπέρι

2 κλωναράκια βασιλικό (και λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα)

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 1/2 φλιτζ. νερό

Τριμμένο τυρί παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Βάζουμε το λιγκουίνι, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τον βασιλικό, το λάδι, τα το αλάτι, το πιπέρι, και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι ζυμαρικά να γίνουν al dente και το νερό να έχει σχεδόν εξατμιστεί (περίπου 9 λεπτά). Αλατοπιπερώνουμε με αλάτι και πιπέρι και γαρνίρετε με βασιλικό. Σερβίρουμε με λάδι και παρμεζάνα.

 

2. Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά

24 κανελόνια

Για τη γέμιση:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

λίγο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα

1/2 ξύλο κανέλας

1 κ.γλ. ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 αυγά χτυπημένα

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα

1 φύλλο δάφνης

3 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

αλάτι

έξτρα μοσχοκάρυδο

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα, για περίπου 7 λεπτά. Ρίχνουμε σκόρδο, κρεμμύδι και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ο κιμάς προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για τη μπεσαμέλ: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το γάλα με τη δάφνη και δύο πρέζες από το μοσχοκάρυδο (να μην βράσουν). Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε πρώτα το μισό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια ξαναβάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και μία πρέζα μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Ρίχνουμε δύο κουταλιές από τη μπεσαμέλ σε ταψί. Γεμίζουμε με τον κιμά τα κανελόνια και τα ακουμπάμε στο ταψί με τη μπεσαμέλ. Περιχύνουμε τα κανελόνια με τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180°C για μία ώρα σκεπασμένα. Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο να ροδίσει η κρέμα.

3. Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, κιμά, κρεμμυδάκια και ελιές

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1/2 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

500 γρ. μακαρόνια

2 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλο αραιωμένο σε νερό

2 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας

2 φλιτζ. τυρί φρεσκοτριμμένο

φρέσκο κρεμμυδάκι και ελιές για το γαρνίρισμα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κιμά και τον σπάμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει. Μόλις μαγειρευτεί, προσθέτουμε στη κατσαρόλα τα ζυμαρικά, το ζωμό κοτόπουλου και τη σάλτσα. Φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια, καπακώνουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι και το σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να μειωθεί η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με 1 φλιτζάνι τυρί. Το υπόλοιπο τυρί το ρίχνουμε από πάνω ώστε να λιώσει και γαρνίρουμε με κρεμμύδια και ελιές.

 

4. Κοχύλια με λουκάνικο και μπρόκολο

Υλικά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 λουκάνικο της επιλογής μας

1 μπρόκολο (αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια και τα φύλλα)

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

Πρέζα κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)

4 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλο αραιωμένο σε νερό

3 κούπες κοχύλια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

1 κ.γλ. ξύσμα από 1 λεμόνι

½ φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη

 

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το λουκάνικο. Σωτάρουμε για 3-4’ λεπτά και μεταφέρουμε λουκάνικο σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το μπρόκολο και σωτάρουμε μέχρι να μαραθεί, περίπου 2 λεπτά. Το βάζουμε κι αυτό στο πιάτο με το λουκάνικο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα με το σκόρδο και το πιπέρι με 1 κουταλιά λάδι, προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τα κοχύλια μας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 9 λεπτά. Επιστρέφουμε το μπρόκολο και τα λουκάνικα στη κατσαρόλα και συνεχίζουμετο μαγείρεμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Τελευταίο ανακατεύουμε το τυρί και σερβίρετε.

 

5. Σπαγγέτι με βούτυρο

Υλικά

500 γραμ. μακαρόνια σπαγγέτι

50 γραμμάρια βούτυρο

4 – 5 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

4 κ.σ χυμό λεμονιού

ξύσμα 2 λεμόνια

λίγα φύλλα βασιλικό
 για το γαρνίρισμα

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα. 
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τσιγαρίζουμε για περίπου μισό λεπτό. 
Ρίχνουμε το μείγμα στα μακαρόνια, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιών και γαρνίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού.

6. Φαρφάλες με λιαστή ντομάτα, μπρόκολο και αμύγδαλα

Υλικά

45 ml. ελαιόλαδο ( 3 κ.σ.)

1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

1 κ.γ. μουστάρδα

1/2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1/2 μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουμπούκια

Αλάτι κατά βούληση

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

λιαστή ντομάτα 1/2 φλ.τσ. κομμένες σε λεπτές φέτες

450 γρ. φαρφάλες

4 κ.σ. αμύγδαλα

Σε ένα μικρό μπόλ αναμιγνύουμε 2 κ.σ. λάδι, το ξύδι, το σιρόπι, τη μουστάρδα και 2 σκελίδες σκόρδο. Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις φαρφάλες και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ώστε να είναι αλντέντε. Στραγγίζουμε τις φαρφάλες και κρατάμε 1/2 φλ.τσ. απο το ζωμό που βράσανε.  Βάζουμε τις φαρφάλες σε ένα μπόλ και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καβουδίζουμε για περίπου 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρούμε τα αμύγδαλα απο το τηγάνι τα βάζουμε σε ένα μπολάκι και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το μπρόκολο και το υπόλοιπο σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 8 λεπτά ανακατεύοντας ώστε να μην κολλήσουν τα λαχανικά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και προσθέτουμε τις ντομάτες και το μίγμα ξυδιού που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε τις φαρφάλες, αλάτι, πιπέρι και το ζωμό που κρατήσαμε απο τα μακαρόνια αν χρειαστεί. Σερβίρουμε τις φαρφάλες με τα λαχανικά και γαρνίρουμε με την παρμεζάνα και τα αμύγδαλα.

 

7. Ζυμαρικά με πέστο βασιλικού

Υλικά

1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο

150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

4 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο & ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

60 γρ. βούτυρο

100 ml. ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 γρ. σπαγγέτι

 

Βάζουμε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό να βράσει. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και το αφήνουμε στη φωτιά να ροδίσει. Θα δείτε ότι στην αρχή θα δημιουργηθεί αφρός και σιγά σιγά θα αρχίσει να παίρνει μια καφέ απόχρωση. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το βασιλικό και το τοποθετούμε σε ένα μπολ όπου θα χωράει να αναμείξουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και το σκόρδο, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο και τέλος το βούτυρο που έχουμε καβουρδίσει προηγουμένως. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι και ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά πολύ καλά ώστε να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο πολτό. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα ελαιόλαδο. Αυτό εξαρτάται από εμάς και πια πυκνότητα μας αρέσει να έχει το πέστο μας. Παράλληλα ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας στην κατσαρόλα να βράσουν, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε, περιχύνουμε με το πέστο βασιλικού και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε το φαγητό μας αμέσως ώστε να είναι ζεστό.

 

8. Καλυμνιώτικη μακαρονάδα του ψαρά

Υλικά

180 γρ. σπαγγέτι No 5

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1/3 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

30 ml. ελαιόλαδο

50 ml ούζο

100 ml ζωμό οστρακοειδών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

150 γρ. γαρίδες περίπου 4-5 γαρίδες Νο 2

100 γρ. Μύδια καθαρισμένα αλλά με το κέλυφος

 

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το σπαγγέτι για 5΄.Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε στην άκρη. Συγχρόνως σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και μετά από λίγο το σκόρδο. Προσθέτουμε και τα μύδια και τις γαρίδες. Σβήνουμε με το ούζο και βάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Μετά από 2΄- 3΄θα προσθέσουμε το ζωμό (που έχουμε φτιάξει βράζοντας τσόφλια, κεφάλια από γαρίδες και 4 – 5 μύδια , στη συνέχεια θα πούμε πώς θα γίνει ακριβώς). Ρίχνουμε μέσα και τα μακαρόνια μας , τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για άλλα 2΄, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τέλος με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Για τον ζωμό οστρακοειδών:

Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ένα καρότο χοντροκομμένο, 1 κλωνάρι σέλερυ, 1 κλωνάρι θυμάρι, 1 φύλλο δάφνης, 4 – 5 κόκκους πιπέρι, λίγο πράσο χοντροκομμένο, 1 ντομάτα χοντροκομμένη,1 κουτ. του γλυκού πελτέ, τσόφλια, κεφάλια από ½ κιλό γαρίδες και σβήνουμε με 50 ml. Σκεπάζουμε όλα τα υλικά μας με νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό μας ,τον βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει το 1/3 της ποσότητας του ζωμού. Αν θέλουμε να δώσουμε και ένα άρωμα οστρακοειδών προσθέτουμε καμιά δεκαριά μύδια ή κυδώνια ή γυαλιστερές 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το ζωμό από τη φωτιά. Αυτό το ζωμό μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να τον χρησιμοποιήσουμε και για άλλες παρασκευές όπως ριζότο, πάστα, σάλτσες κλπ.

 

9. Φασολάδα με κοφτό μακαρονάκι και παρμεζάνα

Υλικά

15 ml. ελαιόλαδο

30 γρ. βούτυρο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

1 σέλερι λεπτοκομμένο

Αλάτι κατά βούληση

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

2 κ.σ φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

θυμάρι 1/2 κ.γ.

1/2 κ.γ. πάπρικα

360 ml συσκευασία ντομάτα ψιλοκομμένη

1200 ml ζωμό λαχανικών

1 κονσέρβα άσπρα φασόλια

200 γρ. μακαρονάκι κοφτό

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Βάζουμε το βούτυρο και το λάδι σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά και να ομοιογενοποοιηθεί με το λάδι. Αφήνουμε το μίγμα να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο. Σοτάρουμε τα υλικά για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε τα υλικά. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι, την πάπρικα, πιπέρι και αλάτι. Προσθέτουμε το ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μακαρονάκι. Σιγβράζουμε για 10 περίπου λεπτά μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια. Τέλος προσθέτουμε τα φασόλια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

 

10. Παπαρδέλες με σάλτσα κατσικίσιου τυριού και μανιτάρια

Υλικά

450 γρ. παπαρδέλες

45 ml. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

50 γρ. Μανιτάρια Σιτάκε κομμένα σε λεπτές φέτες

25 γρ. μανιτάρια Portobello κομμένα σε λεπτές φέτες

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια

5 γρ. καλαμποκάλευρο

15 γρ. βούτυρο

Αλάτι κατά βούληση

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

120 γρ. κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο

240 ml ζωμό λαχανικών

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

60 ml λευκό ξηρό κρασί

10 ml φρέσκο χυμό λεμόνι

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και τις παπαρδέλες. Βράζουμε τις παπαρδέλες για 12-14 λεπτά και έπειτα τις σουρώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια της πιπεριάς. Αφαιρούμε απο το τηγάνι τις πιπεριές και τα μανιτάρια, τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Βάζουμε το κρασί στο τηγάνι και το αφήνουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό. Προσθέτουμε το ζωμό. Σε ένα μικρό μπόλ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με 1 κ.σ. κρύο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα τυριά, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε στη σάλτσα τις παπαρδέλες, τα μανιτάρια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Τέλος προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

 

11. Ριγκατόνι με πικάντικη σάλτσα βότκας

Υλικά

500 γρ. πένες

2 λουκάνικα Ιταλικά μόνο τη γέμιση τους

60 ml. ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

Αλάτι 3/4 κ.γ.

1/2 κ.γ. κόκκος κόκκινο πιπέρι

790 ml συσκευασία ντομάτα στο τρίφτη

30 ml Vodka

120 ml. κρέμα γάλακτος

1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Βάζουμε το νερό να βράσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε τις πένες και τις βράζουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να είναι αλντέντε. Στραγγίζουμε τις πένες και τις αφήνουμε στην κατσαρόλα ή σε ένα μπόλ. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη γέμιση απο το λουκάνικο και σοτάρουμε συνθίβοντας τη μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε τη βότκα και την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας 1-2 φορές. Προσθέτουμε τις πένες και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα τα υλικά μαζί για 1 λεπτό ακόμη και προσθέτουμε τον μαιντανό. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά.

 

12. Μακαρονοσαλάτα με βίδες

Υλικά

1 πακέτο ζυμαρικά βίδες

200 γρ. ρόκα καθαρισμένη

1 βοβλό φοινόκιο

1/2 ματσάκι άνηθο

200 ml ξινόγαλα

2 κ.σ. μαγιονέζα

1/2 λεμόνι

Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο

Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ή 2-3 λεπτά λιγότερο για al dente αποτέλεσμα. Τα σουρώνετε και ραντίζετε με ελαιόλαδο ανακατεύοντας καλά. Αφήνετε να κρυώσουν. Κόβετε το φοινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες και ψιλοκόβετε τον άνηθο. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύετε την μαγιονέζα με το ξινόγαλα, το χυμό λεμονιού και 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Βάζετε σε μια σαλατέρια τα ζυμαρικά, τη ρόκα, τον άνηθο, το φοινόκιο και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε με το dressing, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε.

 

13. Mac and Cheese

Υλικά

1 1/2 πακέτο ζυμαρικά σε σχήμα κοράλλι

3 κ.σ. Βούτυρο αγελάδας

3 κ.σ. Αλεύρι

1 κούπα γάλα φρέσκο ζεσταμένο

1 κούπα ξυνόγαλα σε θερμοκρασία δωματίου

Λίγο φρεσκοτριμμένο Μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. Πιπέρι καγιέν

φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

120 γρ. τυρί Gruyere ή Γραβιέρα

170 γρ. τυρί Cheddar τριμμένο

80 γρ. τυρί Fontina ή Mozzarella

1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο Μαϊντανό

1 φύλλο Δάφνης

100 γρ. Παρμεζάνα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας (τα βράζουμε 1-2 λιγότερα λεπτά για al dente αποτέλεσμα). Παράλληλα, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Σε ένα βαθύ τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ξινόγαλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι καγιέν και τη δάφνη και μαγειρεύουμε άλλα 7 λεπτά ανακατεύοντας. Σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε το 1/3 των μακαρονιών το καλύπτουμε με το 1/3 της μπεσαμέλ, του μαϊντανού και των τυριών (εκτός της παρμεζάνας) και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με παρμεζάνα τριμμένη και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Εναλλακτικά, κάνουμε την ίδια διαδικασία σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη. Μπορούμε επιπλέον να προσθέσουμε και μπέικον που έχουμε πρώτα τσιγαρίσει σε ένα τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι ή βούτυρο.

 

14. Κοτόπουλο με χοντρά μακαρόνια

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά No 2

2 μπουτάκια κοτόπουλου με το καπάκι

1 μικρό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ

1 πρέζα ζάχαρη

Αλάτι  & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο

1/4 τριμμένη μυζήθρα ξερή

2 κ.γλ τριμμένη κανέλα

1 κ. σ βούτυρο πρόβειο

Λίγα φύλλα βασιλικού

 

Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και μόλις ροδοκοκκινίσει καλά το βάζουμε σε μια πιατέλα. Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, μέχρι να καραμελώσουν (περίπου 4-5 λεπτά). Βάζουμε ξανά μέσα το κοτόπουλο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, την μισή κανέλα και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε με το χλιαρό νερό κι αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου. Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια με αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Όταν το φαγάκι μας είναι έτοιμο, βάζουμε σε ένα μπολάκι τριμμένη μυζήθρα με την υπόλοιπη κανέλα.Τα ανακατεύουμε καλά και ξεκινάμε την διαδικασία ανακατέματος. Παράλληλα βάζουμε σε ένα μπρίκι το πρόβειο βούτυρο να λιώσει και να κάψει καλά. Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια, βάζουμε μια στρώση από τη σάλτσα κοτόπουλου. Στρώνουμε από πάνω μια στρώση μακαρόνια και πασπαλίζουμε με κανελομυζήθρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

 

15. Μακαρόνια με κιμά

Υλικά

220 γρ. στριφτάρια

200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

60 γρ. chorizo

160 γρ. φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους (μπλανσαρισμένη & ξεφλουδισμένη) ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

50 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

40 γρ. καρότο ψιλοκομμένο

15 γρ. celery ψιλοκομμένο

2 κ.τσ. μαραθόσπορο

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

Pepperoncino ή μπούκοβο (κατ’επιλογή)

150ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Ξινόμαυρο)

2 κ.σ. μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο

15 γρ. καραμελωμένο ginger ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για το chorizo

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψιλοκόβουμε το chorizo σε λεπτές φέτες . Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τις φέτες του chorizo σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά, μέχρι να αφυδατωθούν και να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τις φέτες του chorizo σε απορροφητικό χαρτί, ενώ το λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι το φυλάμε σε ένα ποτήρι. Αφού βεβαιωθούμε ότι το chorizo έχει κρυώσει καλά, το τοποθετούμε σε ένα multi και το κάνουμε σκόνη

Για τα στριφτάρια με κιμά

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τοποθετούμε 20 ml από το λίπος του chorizo μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα του τα υγρά και να πάρει ένα σκούρο καφέ/χρυσό χρώμα, για περίπου 15 λεπτά. Σε ένα άλλο τηγάνι και σε πολύ χαμηλή φωτιά, τοποθετούμε το κρεμμύδι/καρότο/celery/ginger/σκόρδο και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα λαχανικά στον κιμά καθώς και τον πελτέ ντομάτας, το μαραθόσπορο και το pepperoncino. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 2 κουταλιές της σούπας από τη σκόνη chorizo και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 με 1 1/2 ώρα. Σε αυτό το σημείο δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε τα στριφτάρια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο, θέλουμε να είναι al dente (στο νερό προσθέτουμε και 1 αστεροειδή γλυκάνισο). Σουρώνουμε τα στριφτάρια χωρίς να τα ξεβγάλουμε, και αφού έχουμε αποσύρει την κατσαρόλα από τη φωτιά τα επαναφέρουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό. Σερβίρουμε πασπασπαλίζοντας με άλλες 2 κουταλιές της σούπας chorizo και flakes παρμεζάνας.

ladylike

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.