ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Νεκρός έπεσε από τα πυρά των αστυνομικών ο ένας από τους δράστες της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε στην περίβολο και μέσα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση CBC.

Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται, καθώς η αστυνομία αναζητά έναν έως τρεις ακόμη δράστες, μετά τους πυροβολισμούς που προκάλεσαν τον τραυματισμό ενός στρατιώτη σε μικρή απόσταση από το κοινοβούλιο, στο κέντρο της Οτάβας.

Συναγερμός στην Οτάβα - Ενας νεκρός από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε τρία σημεία στο κέντρο της Οτάβας: το ένα επεισόδιο σημειώθηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά, το δεύτερο σε ένα εμπορικό κέντρο και το τρίτο στο Μνημείο των Πεσόντων, κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της Βουλής.

Ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε εντελώς λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι πυροβόλησε έναν στρατιώτη, τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων.

Ο στρατιώτης, σοβαρά τραυματισμένος, απομακρύνθηκε από την περιοχή με ασθενοφόρο,όπου δυστυχώς, λίγη ώρα αργότερα επιβίωσε.

Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί σε άλλα δύο σημεία, στο κοινοβούλιο και έξω από το εμπορικό κέντρο Ριντό Σέντερ.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι επιθέσεις αυτές εκτελέστηκαν από έναν έως τρεις δράστες.

Συναγερμός στην Οτάβα - Ενας νεκρός από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.

Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

“Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί” είπε ένας υπάλληλος του κοινοβουλίου, ο Μαρκ-Αντρέ Βιο.

Μετά τον πυροβολισμό και τον τραυματισμό του στρατιώτη, αποφασίστηκε να κλείσουν για το κοινό οι βάσεις των καναδικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα.

Συναγερμός στην Οτάβα - Ενας νεκρός από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν πριν από λίγο από τα τηλεοπτικά δίκτυα, φαίνονται πάνοπλοι αστυνομικοί να έχουν καλυφθεί στις κολώνες που βρίσκονται στην είσοδο του κτιρίου. Ξαφνικά ακούγονται οι πυροβολισμοί από το βάθος της στοάς, όπου βρίσκεται η πύλη και οι αστυνομικοί κρύβονται πίσω από τις κολώνες.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε και είναι “ασφαλής”, όπως είπε ο εκπρόσωπός του. Σε “ασφαλή” σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων. Ο Χάρπερ αναμένεται ότι θα κάνει μια ανακοίνωση αργότερα σήμερα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Οτάβας έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα καθώς η αστυνομία εξέφραζε φόβους ότι ένας ένοπλος είχε καταφύγει στη στέγη του κοινοβουλίου. Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.

Σε συναγερμό η Αεροδιαστημική Αμυνα Norad

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad) τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να είναι σε θέση “να ανταποκριθεί γρήγορα” σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίθεση στο κοινοβούλιο του Καναδά, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.