ΣΚΟΠΙΑΠερί «Σκοπίων 2014» ο λόγος στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης Γκρουέφσκι όχι μόνο να αναδείξει γέφυρες, κτήρια, μνημεία, αλλά και να οικοδομήσει άλλα μεγαλοπρεπή κτίσματα που θα αναδεικνύουν και θα τονίζουν «με μάρμαρο, πέτρα και ατσάλι» την ιστορική ταυτότητα των κατοίκων.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ως παραδείγματα το πομπώδες νέο Εθνικό Θέατρο, το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους 30 μέτρων, το επίσης υψηλό μνημείο του πατέρα του, Φιλίππου του Β’, και τη Φιλαρμονική, που είναι όμως ακόμη υπό ανοικοδόμηση.

«Πολύπλοκη η μακεδονική ιστορία»

«Τον πυρήνα του σχεδίου ‘Σκόπια 2014’ απαρτίζουν όμως δύο Μουσεία», σημειώνει ο γερμανός αρθρογράφος. «Το παλαιότερο, που άνοιξε τις πύλες του το 2011, φέρει ένα πολύπλοκο όνομα: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για Ανεξαρτησία – Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (VMRO) και Μουσείο Θυμάτων του Κομμουνιστικού Καθεστώτος.

Πρόκειται για τον αντίποδα του Μουσείου Μακεδονικών Αγώνων στη Θεσσαλονίκη, που περιγράφει την ιστορία της περιοχής από την ελληνική οπτική γωνία. Κατά ένα περίεργο τρόπο στο Μουσείο των Σκοπίων η περιήγηση στα εκθέματα χωρίς ξεναγό απαγορεύεται. Η μακεδονική ιστορία είναι πολύπλοκη και μπορεί εύκολα να μπερδέψει τους ξένους, λέει εξηγώντας το μέτρο ένας ιστορικός-ξεναγός αρχίζοντας την περιήγηση δύο ωρών.

Όμως ο πραγματικός λόγος είναι άλλος. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει λέξη προς λέξη την ιστορική εικόνα που αφήνει το μουσείο».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο δεύτερο κτήριο, το τεράστιο Αρχαιολογικό Μουσείο, που ξεκίνησε να λειτουργεί το περασμένο Σάββατο μεταφέροντας και τα λεγόμενα του υπουργού Πολιτισμού, ότι «τα Σκόπια έχουν πλέον ένα μουσείο στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας μέσω 6000 εκθεμάτων».

Και ο αρθρογράφος σχολιάζει:

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο στοχεύει στο να επιβεβαιώσει το κρατικό δόγμα ότι οι Μακεδόνες είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ναι μεν πρόκειται για σλαβικές φυλές που ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο μ.Χ. αιώνα, αλλά αναμείχθηκαν με τους ντόπιους κι αυτό από μόνο του τους καθιστά απογόνους του, όπως επιχειρηματολογούν στα Σκόπια. Οι επιστήμονες μπορεί να το κοροϊδεύουν, αλλά στη χώρα αυτή η συστηματική πολιτική δημιουργίας ταυτότητας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην σλαβικής προέλευσης πλειοψηφία των κατοίκων», καταλήγει η εφημερίδα.

Deutsche Welle

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.