Τουλάχιστον 19 βρετανικές εταιρείες υπό έρευνα για ξέπλυμα 20 δισ. δολ βρώμικου χρήματος από όλη την Ευρώπη. Πως λειτουργούσε το δίκτυο.

3EPLYMA XRHMATOSΤο κέντρο ενός δικτύου οργανωμένου εγκλήματος που ξεπλένει βρώμικο χρήμα είναι η Βρετανία. Η εφημερίδα Independent αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 19 βρετανικές εταιρείες είναι υπό έρευνα για συνωμοσία για το

ξέπλυμα 20 δισ. δολαρίων, μαύρο χρήμα που προέρχεται από ολόκληρο τον κόσμο. Το δίκτυο στήθηκε εκμεταλλευόμενο τους χαλαρούς εταιρικούς νόμους της Βρετανίας.

Το μαύρο χρήμα προέρχεται από συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και διεφθαρμένους αξιωματούχους. Το δίκτυο δρούσε επί τέσσερα χρόνια πριν σταματήσει μετά από έρευνα που έγινε σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στη Μολδαβία. Το δίκτυο δρούσε ως εξής: Ιδρύονταν εταιρείες βιτρίνα με έδρα τη Βρετανία οι οποίες προχωρούσαν μαζικά σε μεταξύ τους ψευδείς επιχειρηματικές συμφωνίες. Κατόπιν οι ίδιες οι εταιρείες-βιτρίνα μήνυαν η μια την άλλη σε δικαστήρια στη Μολδαβία απαιτώντας την αποπληρωμή δανείων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων στερλινών.

Δικαστές στη Μολδαβία αποφαινόταν υπέρ της αιτούσας εταιρείας, η οποία στη συνέχεια λάμβανε τα μετρητά από την άλλη εταιρεία με δικαστική εντολή για καταβολή του χρέους. Τα χρήματα αντί να μεταφέρονται από μια νόμιμη βρετανική εταιρεία σε άλλη, πήγαιναν στη Ρωσία, όπου συμμορίες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να ξεπλύνουν χρήματα από τη διαφθορά, τη διακίνηση ναρκωτικών, την πορνεία και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Το βρώμικο χρήμα «καθαρό» πλέον μεταφερόταν σε τράπεζα στη Λετονία.

Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν την ταυτότητα αυτών που ξέπλυναν μαύρο χρήμα. Ωστόσο, αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να διαπιστωθεί ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης στις επιχειρήσεις-βιτρίνα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές αναφέρουν παρόμοια συστήματα που συχνά σχετίζονται με βρετανικές εταιρείες είχαν χρησιμοποιηθεί από οργανωμένα συνδικάτα εγκλήματος και αξιωματούχους στη Νότια Αμερική, τη Συρία και την Ιαπωνία.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.