ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣΤην τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 95 ετών ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Γεννημένος το 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού πήρε μέρος στις μάχες του Αλβανικού Μετώπου.

Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971.

Ήταν ηγέτης του ΠΑΚ στην Ελλάδα και μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΣΑ.

Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το1996 μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν υποψήφιος για την πρωθυπουργία με αντιπάλους τους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη.

Ήταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπούλου και πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου – Ερνέστου.

Συλλυπητήριες δηλώσεις του πολιτικού κόσμου

Την θλίψη του για τον θάνατο του Ι. Χαραλαμπόπουλου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης:
«Με θλίψη  πληροφορήθηκα την απώλεια του ιστορικού στελέχους,  αγωνιστή της αντίστασης κατά της Δικτατορίας, πρώην Αντιπροέδρου των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Το ήθος οι αγώνες του και η συνέπεια  του ας αποτελούν για όλους  παράδειγμα. Η ιστορία έχει καταγράψει τη διαδρομή του. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:
«Μια από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης, ένας κορυφαίος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ένας πραγματικός υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος έφυγε πλήρης ημερών από κοντά μας. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος στάθηκε στο πλευρό του  Ανδρέα Παπανδρέου και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ έχοντας πάντα μια έντονη αίσθηση αξιοπρέπειας. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έδωσε μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες και ως αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας χειρίστηκε κρίσιμα θέματα της εθνικής  πολιτικής .
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της παράταξης και φεύγει έχοντας την πλήρη εκτίμηση όλου του ελληνικού λαού.
Στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στο γιο του Γιώργο, μέλος της ηρωικής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-12, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως πολιτική προσωπικότητα με ήθος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος υπήρξε μια πολιτική προσωπικότητα που, με το ήθος του αλλά και τους αγώνες του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στη χώρα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

paraskhnio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.