ΤΖΙΧΑΝΤΜετά τον αποκεφαλισμό δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, οι μαχητές του Isis φέρεται να έχουν εκδώσει κανόνες για τους δημοσιογράφους που εξακολουθούν να λειτουργούν σε περιοχές που ελέγχουν. Όποιος παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές τους, απειλείται ότι «θα λογοδοτήσει».

Η συντριπτική πλειονότητα των ξένων δημοσιογράφων έχουν ήδη εγκαταλείψει τις περιοχές που έχει καταλάβει το Isis στη Συρία και το Ιράκ και εκείνοι που παραμένουν είναι κυρίως ντόπιοι δημοσιογράφοι. Η δολοφονία του James Foley και του Steven Sotloff και η αιχμαλωσία του βρετανού φωτορεπόρτερ John Cantlie, ο οποίος χρησιμοποιείται σε προπαγανδιστικά βίντεο της ομάδας, είναι ενδεικτικά του κινδύνου στον οποίο βρίσκονται.

Πολλοί δημοσιογράφοι έφυγαν όταν ανακοινώθηκαν οι έλεγχοι, γράφει η ιστοσελίδα Syria Deeply, αλλά άλλοι επέλεξε να μείνουν και να τους υπακούν. Ο Αμέρ, ένας δημοσιογράφος στο Ντέιρ Έζορ, συνέχισε να ρισκάρει και να καταγράφει τα γεγονότα, επειδή αισθάνεται ότι κάποιος έπρεπε να αναφέρει τι συμβαίνει στον κόσμο, όπως είπε. Ένα γραφείο Τύπου του Isis έχει συσταθεί για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, είπε, και παρουσίασε τον ακόλουθο -μη διαπραγματεύσιμο κατάλογο- των όρων για όσους δημοσιογράφους παραμένουν:

1. Οι ανταποκριτές πρέπει να ορκιστούν πίστη στο χαλίφη Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι … υπόκεινται στο Ισλαμικό Κράτος και, ως υποκείμενοι, είναι υποχρεωμένοι να ορκίζονται πίστη στον ιμάμη τους.

2. Το έργο τους θα είναι υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των υπηρεσιών των μέσων ενημέρωσης του Isis.

3. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεργάζονται άμεσα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (όπως Reuters, AFP και AP), αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα διεθνή και τοπικά δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια. Τους απαγορεύεται να παρέχουν οποιοδήποτε αποκλειστικό υλικό ή να έχουν οποιαδήποτε επαφή (ήχο ή εικόνα) μαζί τους, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.

4. Οι δημοσιογράφοι απαγορεύεται να εργάζονται καθ ‘οιονδήποτε τρόπο με τα τηλεοπτικά κανάλια που έχουν μπει στη μαύρη λίστα των καναλιών που πολεμούν τις ισλαμικές χώρες (όπως τα Al-Arabiya, Al Jazeera και Orient). Οι παραβάτες θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

5. Οι δημοσιογράφοι επιτρέπεται να καλύπτουν τα γεγονότα στο κυβερνείο είτε με μαγνητοσκοπημένες είτε με ακίνητες εικόνες χωρίς να χρειάζεται να επανέρχονται στο γραφείο Τύπου του Isis. Όλα τα δημοσιευμένα κομμάτια και φωτογραφίες πρέπει να φέρουν τα ονόματα του δημοσιογράφου και του φωτογράφου.

6. Οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν κανένα ρεπορτάζ (σε έντυπο ή εκπομπή), χωρίς πρώτα να δίνουν αναφορά στο γραφείο Τύπου του Isis.

7. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και blogs για να διαδίδουν ειδήσεις και φωτογραφίες. Ωστόσο, το γραφείο Τύπου του Isis πρέπει να έχει τις διευθύνσεις και τα ονόματα των λογαριασμών αυτών των σελίδων.

8. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες κατά τη λήψη φωτογραφιών σε έδαφος του Isis και να αποφεύγουν να κινηματογραφούν τοποθεσίες ή εκδηλώσεις ασφαλείας, όπου η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται.

9. Τα γραφεία ΜΜΕ του Isis θα παρακολουθούν το έργο των τοπικών δημοσιογράφων στο έδαφός του και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κάθε παραβίαση των κανόνων θα οδηγήσει σε αναστολή της εργασίας του δημοσιογράφου και θα πρέπει να λογοδοτήσει.

10. Οι κανόνες δεν είναι οριστικοί και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις συνθήκες και το βαθμό της συνεργασίας μεταξύ των δημοσιογράφων και της δέσμευσής τους στους αδελφούς τους στα γραφεία των μέσων ενημέρωσης του Isis.

11. Στους δημοσιογράφους δίνεται άδεια να ασκήσουν το έργο τους μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης άδειας στο γραφείο Τύπου του Isis.

independent

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.