Τραγικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση και την αντιμετώπιση του Εμπολα. ΟΗΕ και ειδικοί και προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε νέο AIDS. Παγκόσμιος συναγερμός.
empolaΤην αποδέσμευση κονδυλίων για την αντιμετώπιση του Εμπολα ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ άλλαξε τους κανονισμούς ώστε να επιτρέψει στις δυτικοαφρικανικές χώρες να δανειστούν περισσότερα και να έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του θανατηφόρου ιού που εξελίσσεται στην μεγαλύτερη, μετά το AIDS απειλή. Τα μέτρα του ΔΝΤ αφορούν, τρεις χώρες, τη Σιέρα Λεόνε, την Γουινέα και την Λιβερία.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για ανεπαρκή αντίδραση στο ξέσπασμα της επιδημίας Εμπολα που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.000 ανθρώπων.

Για επιδημία που συγκρίνεται με το AIDS έκανε λόγο ο Τομ Φρίντεν, επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημίας των ΗΠΑ. «Εργάζομαι για την δημόσια υγεία επί 30 χρόνια και το μόνο πράγμα που έχω δει σαν κι αυτό είναι το AIDS» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να αποτρέψουμε να εξελιχθεί ο Εμπολα στο επόμενο AIDS» είπε.

Eκκληση για διεθνή βοήθεια σε χρηματοδότηση, ιατρικό προσωπικό και νοσοκομειακές κλίνες απηύθυναν οι πρόεδροι της Γουινέας και της Λιβερίας.

Μετά τις ανακοινώσεις της Βρετανίας για έκτακτα προληπτικά μέτρα για τον Εμπολα, η γραμματέας διεθνούς ανάπτυξης Τζάστιν Γκρίνινγκ κάλεσε τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. «Εάν περιμένουμε ένα μήνα το έργο θα είναι δύο φορές πιο δύσκολο, ο αριθμός των θυμάτων θα διπλασιαστεί και ο κίνδυνος για τις οικονομίες θα είναι επίσης διπλάσιος».

«Είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του Εμπολα» δήλωσε και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Κιμ. Εκθεση που παρουσίασε την Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα δείχνει ότι το κόστος από τον Εμπολα θα είναι έως και 33 δισ. δολάρια στη δυτική Αφρική.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα πληθαίνουν με τις ευρωπαϊκές χώρες να τελούν σε κατάσταση συναγερμού μετά το κρούσμα στην Ισπανία και τα ύποπτα κρούσματα σε Σκόπια και κατεχόμενα της Κύπρου. Εκτακτα μέτρα και στις ΗΠΑ με τις αμερικανικές αρχές να πιέζουν για ελέγχους σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια.

 

thetoc

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.