Στην αρχαία Ελλάδα το φρούτο αυτό, είχε μία ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή, στην αντιμετώπιση ασθενειών και γενικότερα στις αντιλήψεις των ανθρώπων. Τότε, όπως και σήμερα το φρούτο αυτό, συμβολίζει την καλοτυχία και την ευγονία, για το λόγο αυτό καταναλώνεται από τους νιόπαντρους την πρώτη μέρα του γάμου τους για να ευλογηθεί. Έχουν γίνει πολλές κλινικές έρευνες για τις ιδιότητές του, και έχει αποδειχθεί ότι οι θεωρίες της αρχαιότητας είχαν κάποια βάση.

FROYTAΤο ρόδι – γιατί για αυτό το φρούτο μιλάμε- είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού

οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, οι ταννίνες το ροδιού συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, βασικού συντελεστή στην εμφάνιση νοσημάτων όπως είναι η αθηροσκλήρυνση και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλή πίεση, η κατανάλωση χυμού ροδιού για δύο εβδομάδες έδειξε ότι συμβάλλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του ενζύμου ACE, του οποίου τα επίπεδα σχετίζονται με την υπέρταση. Επίσης, η κατανάλωση ροδιού συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος και του προστάτη, βοηθάει επιπλέον στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ρόδι δεν είναι τόσο φημισμένο όπως άλλα φρούτα γιατί δεν είναι πρακτικό στο καθάρισμα και ο χυμός του αφήνει λεκέδες. Με προσοχή λοιπόν πρέπει να καθαρίζουμε αυτό το φρούτο και όχι να το παραμελούμε. Η φύση μας προίκισε να το έχουμε στη διάθεσή μας όντας τόσο εύγεστο, χυμώδες και ευεργετικό φρούτο από κάθε άλλο, δε μένει λοιπόν παρά να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή!

Με την συνεργασία της Αθηνάς Ρούντου, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθυντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνης & Λάρισας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.