«Αν γίνουν πρόωρες εκλογές είναι στην πρώτη θέση για να νικήσει», λέει το άρθρο

tsiprasΤο νέο πολιτικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα περιγράφει το έγκυρο περιοδικό Economist – σε δημοσίευμά του στην ευρωπαϊκή έκδοσή του – σχολιάζοντας τις προσπάθειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να φιλοτεχνήσει μια καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό ώστε να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στο εσωτερικό.

Στην ανάλυσή του ο αρθρογράφος του Economist, αναφέρεται εκτενώς στο ταξίδι του στο Βατικανό και την συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Οι υποστηρικτές του, αναφέρει το περιοδικό, ονόμασαν την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δύο άνδρες «συνάντηση δύο μυαλών». Και συμπλήρωναν με νόημα πως ο Πάπας συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα, «έναν άθεο», όπως λέει ο αρθρογράφος, στο γεγονός οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες. Κάτι που τώρα συνέβη στην Ελλάδα, αλλά στα τέλη του 1990 επιβλήθηκε και στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή.

Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωφέλησε το κόμμα του να πάρει την πρωτιά στις ευρωεκλογές του Μαΐου με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνει το περιοδικό, που υπογραμμίζει την πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 11% διαφορά από τη «σοκαρισμένη» ΝΔ.

«Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είναι στην πρώτη θέση για να νικήσει», τονίζεται στο άρθρο.

Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει: Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σχίσει τη συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το πρόγραμμα των 11 δισ. ευρώ που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ότι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Η Κούλα Περιστέρη, μια άνεργη υπάλληλος, και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει στον Economist: “Είναι πολύ καλά όλα αυτά για να είναι αληθινά”.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο συγκρατείται από την τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όμως πιέζουν για περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Ο Αντ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με τον ΠΑΣΟΚ.

Όμως μόλις άνοιξε το ζήτημα περί εξόδου από το μνημόνιο, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις. Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να κουνήσει η Ελλάδα το μαντήλι στους δανειστές, καταλήγει το δημοσίευμα.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.