Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science καταδεικνύει πως η σύγχρονη μάστιγα του AIDS έχει τις ρίζες της στην πόλη Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’20.

CONGOΗ ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε τη σχετική μελέτη υποστηρίζει πως η σημαντική πληθυσμιακή αύξηση που παρατηρήθηκε στην περιοχή, οι σεξουαλικές πρακτικές και τα σιδηροδρομικά δίκτυα που διευκόλυναν τις μετακινήσεις αποτέλεσαν τους τρεις βασικούς παράγοντες που επέτρεψαν στον ιό HIV να εξαπλωθεί.

Οι ερευνητές μελέτησαν τεράστιο όγκο παλαιότερων δεδομένων και ανέλυσαν δείγματα ώστε να αναζητήσουν το γενετικό κώδικα του HIV και να βρουν τελικά την «πηγή» του. Τα στοιχεία οδήγησαν τους ερευνητές στη δεκαετία του ’20 και την πόλη Κινσάσα του Κονγκό.

Η μελέτη αναφέρει πως το «σεξουαλικό εμπόριο» σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη του πληθυσμού και τη χρήση μη αποστειρωμένων ιατρικών εργαλείων συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση του ιού. Ο ιός πέρασε αρκετά εύκολα τα σύνορα της χώρας λόγω των σιδηροδρομικών δικτύων που διευκόλυναν τις μετακινήσεις. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι μετακινούνταν από και προς την Κινσάσα κάθε χρόνο.

Αν και ο ιός HIV έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, μέχρι τώρα δεν είχαν αναζητηθεί τα ίχνη του ιού.

Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο της Λέουβεν στο Βέλγιο κατάφερε να βρει το «γενεαλογικό δέντρο» του HIV ώστε να εξερευνήσει πώς αυτό εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Οι ερευνητές μελέτησαν τις μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα ανά τις δεκαετίες ώστε να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, καθώς κάθε μετάλλαξη αφήνει στο γονιδίωμα του ιού ένα «αποτύπωμα» που δεν εξαλείφεται με την πάροδο των ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.