microsoft«Επέλαση» στους φθηνούς φορητούς υπολογιστές και tablet ξεκίνησε πρόσφατα η Microsoft σε συνεργασία με αρκετούς κατασκευαστές, κυκλοφορώντας μηχανήματα με το λειτουργικό της τα οποία πωλούνται για πρώτη φορά τόσο οικονομικά.


Μάλιστα, τέτοια καινούργια μηχανήματα με Windows, που είναι φθηνότερα από τα προηγούμενα μοντέλα χαμηλού κόστους, μπορεί να βρει σήμερα κανείς και στην ελληνική αγορά, στην οποία διατίθενται ήδη λάπτοπ 15,6 ιντσών κοντά στα 280 ευρώ και ταμπλέτες 8’’ στα 160 ευρώ. Ωστόσο, σε μερικούς μήνες θα υπάρξουν σε όλες τις χώρες πιο προσιτές επιλογές, με φορητά PC και tablet που θα στοιχίζουν ακόμα λιγότερο.

Για να κάνει τις οικονομικές συσκευές ακόμη πιο… οικονομικές, η Microsoft ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο τα «Windows 8.1 με Bing», μια παραλλαγή του λειτουργικού της που προορίζεται αποκλειστικά για κατασκευαστές. Αν και το ποσό που χρεώνει η αμερικανική εταιρεία για τα «Windows 8.1 με Bing» παραμένει απόρρητο, το βέβαιο είναι πως κοστίζουν λιγότερο από τα Windows 8.1 και ότι αυτή η έκπτωση είναι ο πιο βασικός λόγος για τη φθηνότερη τιμή των συσκευών.

Οσον αφορά τις λειτουργίες της συγκεκριμένης έκδοσης, η μοναδική διαφορά από τα «κανονικά» Windows είναι ότι σε αυτήν είναι προεπιλεγμένη η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft. Μια ρύθμιση στην οποία μπορεί ωστόσο να παρέμβει ο χρήστης και να ορίσει το «ψαχτήρι» που εκείνος επιθυμεί.

Ετσι, τα οικονομικά μοντέλα που βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων βασίζονται στα «Windows 8.1 με Bing», ενώ αναμένονται αρκετά ακόμη έως την περίοδο των Χριστουγέννων, με ορισμένα να αξιοποιούν το πλεονέκτημα που δίνει η συγκεκριμένη έκδοση, για ακόμη χαμηλότερη τιμή.

Ενδεικτικά, η Toshiba παρουσίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην έκθεση IFA στο Βερολίνο το Iconia Mini, ένα 7 ιντσών tablet που θα πωλείται στα 120 δολάρια, η Asus τον 11,6’’ φορητό EeeBook X205 στα 199 δολάρια και η Acer την 8’’ ταμπλέτα Iconia Tab 8W στα 150 δολάρια. Τα δύο πρώτα θα έρθουν και στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο τρίμηνο και, παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές τους, θα είναι σίγουρα φθηνότερα απ’ ό,τι υπάρχει σήμερα στην αγορά.

Οπως είναι φυσικό, οι συσκευές με τα «Windows 8.1 με Bing» έχουν τεχνικές προδιαγραφές που επίσης κρατούν χαμηλά το κόστος. Για παράδειγμα, το Iconia Mini έρχεται με οθόνη ανάλυσης 1024 x 600 pixel, επεξεργαστή Intel Atom και μνήμη RAM 1 GB, ενώ το EeeBook X205 με την ίδια CPU, RAM 2 GB και οθόνη 1.366 x 768 pixel.

Επομένως, αν και δεν στοχεύουν να εντυπωσιάσουν με τις επιδόσεις τους, μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του μέσου χρήστη, έχοντας παράλληλα αυτονομία 7,3 και και 8 ώρες αντίστοιχα.

Τα φθηνά μηχανήματα όπως τα παραπάνω είναι ουσιαστικά η «απάντηση» της Microsoft στα tablet με Android και τα Chromebook, τα προσιτά λάπτοπ που κυκλοφορούν από εταιρείες σαν τις Acer, Toshiba, Samsung και HP, και τα οποία βασίζονται στο λειτουργικό Chrome OS της Google.

Οσον αφορά τις ταμπλέτες, μέχρι σήμερα τα προϊόντα με Android ήταν η μόνη επιλογή στη χαμηλή οικονομική κατηγορία. Κάτι που εξηγεί τη μεγάλη δημοφιλία τους και στη χώρα μας, όπου πάνω από το 70% των πωλήσεων αφορά συσκευές κάτω από τα 200 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που τα Chromebook δεν κυκλοφορούν επίσημα στην Ελλάδα, κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο έδαφος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγοραστών, όπως οι φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Ο λόγος είναι πως αρκετές από τις λειτουργίες του Chrome OS βασίζονται στη σύνδεση στο Ιντερνετ, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται ακριβά υποσυστήματα και η τιμή των λάπτοπ να κυμαίνεται στα 200-300 δολάρια.

H επόμενη γενιά των Windows

Αν και στα οικονομικά λάπτοπ βρίσκονται προεγκατεστημένα τα «Windows 8.1 με Bing», τα οποία βασίζονται στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, η Microsoft αναμένεται να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες αρκετές από τις βελτιώσεις που επιφυλάσσει με τα Windows 9, την επόμενη «γενιά» του λογισμικού της. Αυτό δείχνει η πρόσκληση που έστειλε την περασμένη εβδομάδα στα αμερικανικά μίντια, για μια συνέντευξη Τύπου στις 30 Σεπτεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο με θέμα το «μέλλον των Windows», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πρόσκληση επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ των σάιτ τεχνολογίας The Verge και ZDNet, τα οποία ήδη από τον προηγούμενο μήνα ανέφεραν πως η Microsoft θα δώσει μια «πρόγευση» των Windows 9 στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας μια πιλοτική έκδοση του επόμενου λειτουργικού της. Η έκδοση αυτή θα διατεθεί για προγραμματιστές αμέσως μετά την παρουσίαση, ενώ τα Windows 9 θα κυκλοφορήσουν για το ευρύ κοινό την άνοιξη του 2015. Στόχος της αμερικανικής εταιρείας είναι να δώσει την ευκαιρία σε όσους χρήστες το επιθυμούν να δοκιμάσουν τις καινούργιες λειτουργίες που έχει αναπτύξει, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.