Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της ζωής τους εκδηλώνουν περισσότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές και συγκεκριμένα εθισμό στο φαγητό, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότα στις ΗΠΑ.

metatraymatiko stresΗ Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (Post-Traumatic Stress Disorder – PTSD) αναπτύσσεται σε ορισμένους ανθρώπους αφότου αυτοί βιώσουν μια τρομακτική εμπειρία, όπως μια φυσική καταστροφή, κάποιο συμβάν βίας, τον πόλεμο κλπ. Τα άτομα αυτά γίνονται πολύ ανήσυχα, βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση, αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να χαλαρώσουν μέσα στην ημέρα και είναι δυνατό να έχουν “αναδρομές στο παρελθόν” και εφιάλτες.

Ο εθισμός στο φαγητό είναι μια διατροφική διαταραχή που ορίζεται από την ψυχολογική εξάρτηση του ατόμου από το φαγητό. Τα συμπτώματα που εκδηλώνει συνήθως ένα άτομο με εθισμό στο φαγητό είναι η φυσική απόσυρση από το κοινωνικό περιβάλλον, η ολική αποστροφή απέναντι σε συγκεκριμένες τροφές, η εμμονή με άλλες τροφές και η ανάγκη κατανάλωσης φαγητού προκειμένου να νιώσει καλύτερα ψυχολογικά, αν και δεν πεινάει.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα επιμέρους έρευνας του 2009 επάνω σε 49.400 γυναίκες νοσηλεύτριες σε νοσοκομεία των ΗΠΑ. Οι συμμετέχουσες ξεκίνησαν την έρευνα το 1989, όταν ήταν ηλικίας από 25 έως 42 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 1/3 των γυναικών που ΔΕΝ είχε κανένα σύμπτωμα PTSD, το 6% ανέπτυξε συμπτώματα εθισμού στο φαγητό. Από το 10% των υπολοίπων 2/3 των συμμετεχόντων, οι οποίες ΕΙΧΑΝ συμπτώματα PTSD, το 18% ανέπτυξε συμπτώματα εθισμού στο φαγητό.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται το μετατραυματικό στρες με τον εθισμό στο φαγητό και κατ’ επέκταση την παχυσαρκία.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Susan Mason, υποστηρίζει ότι μετά και από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, αν οι γιατροί και οι θεραπευτές στον τομέα της ψυχικής υγείας γνωρίζουν ότι το PTSD οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις σε διατροφικές διαταραχές, τότε θα είναι σε θέση να προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη βοήθεια στους ασθενείς με PTSD.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.