ΠαχυσαρκίαΕπαναστατική βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διακεκριμένο ιατρικό περιοδίκο The Lancet, συνέδεσε την παχυσαρκία που μαστίζει εκατομμύρια ατόμων του δυτικού κόσμου με 10 από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου.


Οι στατιστικές δείχνουν πως ο μισός πληθυσμός ενηλίκων των χωρών του ΟΟΣΑ, πάσχουν από παχυσαρκία, με τα ποσοστά να μην δείχνουν καμία τάση αντιστροφής, ενώ οι επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν άμεση σχέση της παχυσαρκίας με καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, το διαβήτη και τον καρκίνο.

Ερευνητές, δε, από το London School of Hygiene & Tropical Medicine και το Farr Institute of Health Informatics, επεξεργάστηκαν και ανέλυσαν, για πρώτη φορά με τέτοια μεθοδικότητα και ακρίβεια, το ιατρικό ιστορικό και το μέσο βάρος, πάνω από 5 εκατομμυρίων ενηλίκων στη Μεγάλη Βρετανία, τις χρονιές μεταξύ 1987 και 2012, με στόχο να εντοπίσουν τυχόν σύνδεση της παχυσαρκίας με 22 από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου.

Η έρευνα καταλήγει πως 166.955 άτομα, ανέπτυξαν μια από τις μελετούμενες μορφές καρκίνου, ενώ το βάρος του καθενός από αυτά είχε άμεση επίδραση στην εξέλιξη 17 από τις 22 αυτές μορφές καρκίνου που εμφάνισαν οι ασθενείς και θεωρούνται  ως οι πιο συνηθισμένες.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με μερικά από τα πορίσματα της έρευνας, για κάθε 5 κιλά αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος, επερχόταν αύξηση κατά 62% του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου στη  μήτρα, 31% αύξηση του ρίσκου καρκίνου της χοληδόχου κύστης, 25% αύξηση όσον αφορά τον καρκίνο στα νεφρά, 19% στο συκώτι και 10%, ή λιγότερο, αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, το τράχηλο, το θυρεοειδή αδένα, καρκίνου μετά την εμμηνόπαυση, στις ωοθήκες και την πιθανότητα εμφάνισης λευχαιμίας.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι ο προεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του στήθους και ο καρκίνος στον προστάτη είχε χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης σε ασθενείς με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, προφανώς υπάρχει πλήθος άλλων παραγόντων που επηρρεάζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, πέρα από το έξτρα βάρος, όπως είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή το πως αντιδράει ο κάθε οργανισμός σε οτιδήποτε του συμβαίνει.

Παρά ταύτα, είναι ασφαλές να αναφέρουμε πως η καλή διατροφή και η τακτική άσκηση, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών των 10 τύπων καρκίνου.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο ρόλος και η μεγάλη σημασία της άσκησης στη ζωή μας με στόχο την καλή φυσική κατάσταση και το σωστό βάρος, αυξάνεται κατακόρυφα με αυτή την έρευνα, καθώς πρώτη φορά γίνονται αντικείμενο έρευνας οι ευθείες συνέπειες της παχυσαρκίας στα ποσοστά του καρκίνου.

Ακόμα και αν δεν σας νοιάζει η εμφάνισή σας ή οι αντοχές σας (κάτι μάλλον απίθανο), σίγουρα σας ενδιαφέρει η υγεία σας και η προστασία σας από την επάρατο νόσο, γι’ αυτό προσέχετε πάντα τι τρώτε και πόσο συχνά γυμνάζεστε, ακόμα και αν αυτό είναι μονάχα μια βόλτα στην κοντινότερη πλατεία.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.