Διαδικασίες – εξπρές για τις πράξεις χαρακτηρισμού και πλήρης χαρτογράφηση δασικών εκτάσεων από το ΥΠΕΚΑ

dasos-xtisimoΜε στόχο να υπάρχει διαφάνεια για όλες τις πράξεις με τις οποίες τα δασαρχεία αποφαίνονται αν μια έκταση χαρακτηρίζεται δασική ή όχι, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί διαδικασίες – εξπρές με ηλεκτρονικό δίχτυ προστασίας.

Με τον νέο νόμο για τα δάση που τίθενται σε πλήρη εφαρμογή καθιερώνονται διαδικασίες – εξπρές για την επίδοση της πράξης χαρακτηρισμού στον ενδιαφερόμενο.

Το χρονικό όριο που καθορίζεται είναι 10 ημέρες και σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να αναρτάται η απόφαση του δασάρχη και στον δικτυακό τόπο του υπουργείου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, εκδίδονται γύρω στις 20.000 πράξεις χαρακτηρισμού τον χρόνο.

Όπως λένε οι δασικοί υπάλληλοι, στην Αττική για να βγει μια πράξη χαρακτηρισμού απαιτείται πάνω από ένας χρόνος.

Αν υπάρχουν αντιρρήσεις και η υπόθεση πάει στα δικαστήρια μπορεί να χρειαστεί και μια δεκαετία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στόχος του υπουργείου είναι να χτυπήσει τις εστίες διαφθοράς και τη λειτουργία παραμάγαζων μέσα στα δασαρχεία, που ανοίγουν νομικά παράθυρα σε όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το ανάλογο οικονομικό τίμημα προκειμένου να χτίσουν στο δάσος ή να παρακάμψουν μια καταγγελία για παράδειγμα που έγινε από γείτονα, ο οποίος “αναρωτιέται” γιατί αυτός δεν μπορεί να χτίσει ενώ χτίζει ο διπλανός του.

Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στη διαδικτυακή πύλη του ΥΠΕΚΑ όλες οι πράξεις χαρακτηρισμού μαζί με τα τοπογραφικά διαγράμματα και τυχόν άλλες αποφάσεις ανώτερων οργάνων προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τον χαρακτήρα μιας έκτασης.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημοσιοποίηση στον ίδιο ιστότοπο και των αντιρρήσεων που υπεβλήθησαν, σε διάστημα ενός μήνα.

Σήμερα η ανάρτηση μαζί με τον χάρτη γίνεται στους δήμους ή στα δασαρχεία και σε αρκετές περιπτώσεις η απόφαση του δασάρχη είναι γραμμένη με τρόπο ώστε να επιδέχεται πολλές ερμηνείες -ήξεις αφήξεις- με συνέπεια όπως εξηγούν πηγές, να παίζονται διάφορα παιχνίδια σχετικά με το τι είναι δασική έκταση και τι όχι και η λύση να δίνεται στα δικαστήρια.

Και εκεί επειδή έγιναν “εσκεμμένα” λάθη, όπως για παράδειγμα λάθος αναγραφή του ΑΦΜ ή του ονόματος του ενδιαφερόμενου, κερδίζεται η υπόθεση με κύρια δικαιολογία τη χρησικτησία.

Με βάσει πλέον τα όσα ισχύουν δίνεται δίμηνη προθεσμία για προσβολή της πράξης χαρακτηρισμού από την επίδοσή της στον ενδιαφερόμενο ή την ανάρτησή της στον ιστότοπο του ΥΠΕΚΑ.

Και μέσα σε ένα εξάμηνο η Επιτροπή -σε περίπτωση που υπάρχουν αντιρρήσεις για την απόφαση του δασάρχη- πρέπει να βγάλει απόφαση για το θέμα.

Σημειώνεται ότι για τα μεγάλα έργα ο νόμος προβλέπει την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού μέσα σε 45 ημέρες και συζήτηση των τυχόν αντιρρήσεων, κατά προτίμηση στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής μετά τη διατύπωσή τους.

Διευκρινίζεται ότι μόνο για αυτή την περίπτωση, η πράξη χαρακτηρισμού μετά την έκδοσή της εκτελείται, ακόμα και αν ασκήθηκαν αντιρρήσεις.

Και αυτό προβλέπεται για να μην γίνεται προσφυγή στα δικαστήρια και οι αποφάσεις καθυστερούν για χρόνια να βγουν.

Πηγή: Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.