Άγνωστο ακόμα αν έχου αρνητική ή θετική επίπτωση στην υγεία
IOIΣίγουρα στο άκουσμα της λέξης «ιός» το μυαλό μας πάει στην αρρώστια. Σύμφωνα, όμως, με έρευνα που έγινε στην Αμερική, οι υγιείς άνθρωποι «φιλοξενούν» πέντε ιούς στο σώμα τους, χωρίς όμως κατ’ ανάγκη να αρρωσταίνουν εξαιτίας τους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον – Σεν Λιούις, με επικεφαλής τον ιολόγο και καθηγητή παιδιατρικής Γκρέγκορι Στορτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «MED Central Biology», ανέλυσαν γενετικά δείγματα από 102 άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών, από διάφορα σημεία του σώματός τους (μύτη, δέρμα, στόμα, γυναικείος κόλπος κ.α.)

Η ανάλυση του DNA των δειγμάτων δείχνει ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα ξεχωριστό «αποτύπωμα» ιών. Τουλάχιστον ένας ιός εντοπίστηκε στο 92% των ανθρώπων, ενώ μερικοί άνθρωποι είχαν δέκα έως 15 ιούς.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν αυτοί οι «συνεπιβάτες» ιοί έχουν αρνητική ή θετική επίπτωση στην υγεία ενός ατόμου, αλλά υποθέτουν ότι, σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να διατηρείται σε εγρήγορση, έτσι ώστε να αμύνεται αποτελεσματικότερα εναντίον των επικίνδυνων μικροοργανισμών. Σε άλλες όμως περιπτώσεις, αυτοί οι ιοί σε «ύπνωση» αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας ασθένειας στο μέλλον.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί πια με την ιδέα ότι στο σώμα υπάρχει μια φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα. Όμως, πολλοί άνθρωποι, αναρωτιούνται αν κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους ιούς και ως τώρα δεν είχαμε μια σαφή απάντηση. Με τα νέα ευρήματα, μάθαμε ότι όντως υπάρχει, επίσης μια φυσιολογική χλωρίδα ιών, η οποία είναι πλούσια και πολύπλοκη», δήλωσε ο Γκρέγκορι Στορτς.

«Εντυπωσιαστήκαμε από τον αριθμό των ιών που βρήκαμε, παρ’ όλο που πήραμε δείγματα μόνο από μερικά σημεία του σώματος. Αν ψάχναμε όλο το σώμα, πιστεύουμε ότι θα βρίσκαμε πολύ περισσότερους ιούς», ανέφερε η ερευνήτρια Κριστίν Γουίλι.

Η μελέτη αποκάλυψε στο σώμα επτά «οικογένειες» ιών, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του ιού του έρπη που δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα. Για παράδειγμα, οι ερπητικοί ιοί 6 και 7 βρέθηκαν στο στόμα σχεδόν όλων των ατόμων (στο 98%).

Μερικά στελέχη του ιού των θηλωμάτων (HPV) βρέθηκαν στο δέρμα του 75% των ατόμων και στη μύτη του 50%. Ο ιός αυτός βρέθηκε επίσης στον κόλπο του 38% των γυναικών, ενώ μερικές είχαν μερικά επικίνδυνα στελέχη που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Ακόμη, οι αδενοϊοί, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και πνευμονία, ήσαν κοινοί σε πολλά σημεία του σώματος.

Οι αμερικανοί επιστήμονες δεν απέκλεισαν ότι ορισμένοι ιοί είναι απλώς απομεινάρια από παλαιότερες λοιμώξεις που συνέβησαν πριν από αρκετά χρόνια, αλλά άλλοι ιοί αποτελούν ένδειξη ενεργούς λοίμωξης, καθώς βρίσκονται σε σωματικές εκκρίσεις (οι λανθάνοντες και ανενεργοί ιοί κρύβονται μέσα στα κύτταρα και δεν περιέχονται στο σάλιο ή στις εκκρίσεις της μύτης).

Μια μελλοντική έρευνα θα επιχειρήσει να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, δηλαδή να διακρίνει ποιοί ιοί είναι ενεργοί, αλλά δεν προκαλούν συμπτώματα και ποιοί αρρωσταίνουν έναν άνθρωπο; «Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ποιοί ιοί είναι παρόντες σε έναν άνθρωπο, χωρίς να του δημιουργούν πρόβλημα και ποιοί μπορεί να ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες που χρειάζονται ιατρική φροντίδα», δήλωσε ο Γκρέγκορι Στορτς.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.